Brief aan Tweede Kamer over wijziging Kieswet als gevolg van recente intrekking van de Regeling voorwaarden en goedkeuring stemmachines 1997

In artikel J 34, tweede lid, laatste volzin, van de Kieswet is bepaald dat van de plaatsing van een wijziging van de algemene maatregel van bestuur, bedoeld in het eerste lid van artikel 34 (in casu het Kiesbesluit van 19 oktober 1989, Stb. 1989, 471), onverwijld mededeling wordt gedaan aan de beide kamers der Staten-Generaal. Uit dien hoofde deel ik u hierbij mede dat het genoemde Kiesbesluit is gewijzigd bij Besluit van 4 december 2007 (Staatsblad van 6 december 2007, nr. 485).

Deze wijziging is een vervolg op de recente intrekking van de Regeling voorwaarden en goedkeuring stemmachines 1997 (Stcrt. van 19 oktober 2007, nr 203). De onderhavige wijziging van het Kiesbesluit brengt met zich mee dat de bevoegdheid tot het vaststellen van een nieuwe ministeriële regeling is komen te vervallen. De wijzigingen in het Kiesbesluit bestaan dan ook vrijwel allemaal uit het schrappen van artikelen of onderdelen die direct betrekking hebben op de stemmachines. De wijziging onder B (gewijzigde redactie van artikel J 12) is een afgeleide wijziging. Nu artikel J 12a (over het gebruik van stemmachines) vervalt, is de aanhef in artikel J 12 (over het gebruik van stembiljetten) niet meer nodig, en kan worden volstaan met bepalingen ter uitwerking van artikel J 9.

Als bijlage treft u een afschrift aan van het Staatsblad waarin de wijziging van het Kiesbesluit is geplaatst.

Staatssecretaris Bijleveld