Agenda diergezondheid goed ontvangen

De Nationale Agenda Diergezondheid 2007-2015 is op dinsdag 18 december aan een breed publiek van belanghebbenden gepresenteerd. De aanwezige dierenorganisaties en andere betrokkenen hebben positief gereageerd op de inhoud van de agenda. Voor een goede invoering van de agenda is inzet van de verschillende maatschappelijke partijen noodzakelijk.

De bijeenkomst was georganiseerd om reacties te oogsten, de acties uit de agenda nader te preciseren en te kijken waar de komende tijd aan zou kunnen worden gewerkt. Ongeveer 150 vertegenwoordigers van diverse organisaties, zoals organisaties van houders van landbouwhuisdieren, gezelschaps- en hobbydieren maar ook organisaties voor natuurdieren en dierenartsen waren hiervoor naar Artis gekomen.

Onder het motto voorkomen is beter dan genezen richt de agenda de focus op het dier zelf en op hoe dit gezond te houden. De agenda dekt de verschillende categorieën dieren (landbouwhuisdieren, gezelschaps-, hobby- en natuurdieren) en de verschillende soorten risico's: van zeer besmettelijke dierziekten tot de meer bedrijfsgebonden ziekten. De houder is primair verantwoordelijk voor de gezondheid van het dier.

Afgelopen jaar leverde de sector tijdens bijeenkomsten, interviews en een e-mailconsultatie veel input bij het maken van de agenda. Die input leidde tot een groot aantal actiepunten voor zowel de sector als de overheid. Dat past in de visie dat beleid van LNV in verbinding moet staan met de samenleving. Ook de uitvoering van de agenda moet in gezamenlijkheid gebeuren.

In januari bespreekt minister Verburg de agenda met de Tweede Kamer.