Antwoorden op kamervragen van Langkamp over het tv-programma Babyboom

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP-K-U-2815321

19 december 2007

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Langkamp over het tv-programma Babyboom (2070803470).

Vraag 1
Welke overwegingen heeft u ertoe gebracht om het programma Baby Boom (1) te sponsoren?

Antwoord 1
Het programma Babyboom geeft een reëel tijdsbeeld van zwanger willen worden en zwanger zijn in de 21e eeuw. Het programma levert aan een zeer breed publiek belangrijke informatie met betrekking tot het belang van het volgen van een gezonde leefstijl voor, tijdens en na de zwangerschap. De kosten die VWS heeft bijgedragen zijn relatief laag in vergelijking tot andere voorlichtingscampagnes met een dergelijk bereik.

Vraag 2
Bent u van mening dat dit programma een serieuze bijdrage levert aan de voorbereiding op het ouderschap van jonge ouders? Zo ja, waaruit blijkt dit? Zo neen, waarom acht u het dan toch van belang dit programma te sponsoren, daarbij in ogenschouw nemend dat de NCRV als publieke omroep al bestaat bij de gratie van overheidsgeld?

Antwoord 2
Ja. Veel jonge mensen, waaronder aanstaande ouders, zijn zich niet bewust van het belang van een gezonde leefstijl en hoe deze de totstandkoming van de zwangerschap, de zwangerschap zelf, en later, het gezond opgroeien van hun kind kan beïnvloeden. In de afleveringen wordt dit gezien de reacties en opmerkingen hierover door de deelnemers meerdere malen bevestigd. Samen met de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wordt het programma Babyboom op kwalitatieve en kwantitatieve wijze onderzocht. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan het bereik van het programma Babyboom, inclusief de gezonde leefstijl boodschap, bij de lage ses doelgroep.

Vraag 3
Wat is uw reactie op de weinig expliciete wijze waarop mensen in beeld brachten hoe zij van plan waren een kind te verwekken?

Antwoord 3
De weinig expliciete wijze waarop één gekleed stel in beeld bracht hoe zij van plan waren een kind te verwekken, is slechts een beperkt onderdeel van het gehele programma.

Vraag 4
Schaart u dit onder amusement, of serieuze voorlichting? Waarom?

Antwoord 4
In het programma Babyboom wordt de gezonde boodschap middels de formule van infotainment, een mix van serieuze informatie en entertainment aan de kijker aangeboden. In het programma versterken de elementen informatie en entertainment elkaar, waardoor de gezonde boodschap beter landt. Het betreft hier serieuze voorlichting in een ander jasje. De verwachting is dat de kijker op deze manier ontvankelijker is voor het gezondheidsthema.

Vraag 5
Hoe verhouden deze beelden zich met het voornemen van deze regering om de toenemende seksualisering in Nederland een halt toe te roepen?

Antwoord 5
De context en het karakter van het programma sluiten aan bij de wens van velen om een gezond kind te krijgen. Zie ook het antwoord op vraag 3.

Vraag 6
Bent u voornemens ook het volgende programma dat in deze reeks ontwikkeld wordt en over het huwelijk gaat, te sponsoren? Zo ja, waarom en hoeveel geld is daar voor vrij gemaakt?

Antwoord 6
Nee.