Antwoorden op kamervragen van Schippers en Dezentjé Hamming Bleumink over het tv-programma Babyboom

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP-K-U-2815323

19 december 2007

Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Schippers en Dezentjé Hamming Bleumink over het tv-programma Babyboom (2070803320).

Vraag 1
Is het waar dat de programmareeks “Babyboom” van de NCRV medegefinancierd wordt door het ministerie van VWS?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Hoeveel geld wordt er door het ministerie van VWS betaald voor het maken van deze productie en hoe groot zijn de totale productiekosten?

Antwoord 2
Het Ministerie van VWS heeft de programmareeks Babyboom medegefinancierd voor een bedrag van euro 355.000,- exclusief BTW. De totale kosten van de productie bedragen euro 1.525.000,-- exclusief BTW.

Vraag 3
Denkt u dat het programma, dat een hoog commercieel gehalte heeft, niet tot stand was gekomen zonder een bijdrage van het ministerie? Waarom vond u dat het programma, naast de publieke middelen vanuit de omroepvereniging, nog een extra financiering vanuit het ministerie van VWS moest krijgen?

Antwoord 3
Of het programma ook tot stand zou zijn gekomen zonder de financiële bijdrage van het Ministerie van VWS is onbekend. Ik heb mijn bijdrage aan het programma gezien als een kans om via een geschikt platform een aantal informatieve en belangrijke aspecten aan een breed publiek onder de aandacht te brengen. Aspecten die het belang van het volgen van een gezonde leefstijl voor, tijdens en na de zwangerschap benadrukken. Hierbij moet u denken aan de onderwerpen roken, alcohol- en drugsgebruik, overgewicht, voeding en beweging, prenatale screening, vormen van kunstmatige bevruchting, borstvoeding, het Rijks vaccinatieprogramma en chronische ziektes.
De kosten die VWS hiervoor heeft gemaakt zijn relatief laag in vergelijking tot andere voorlichtingscampagnes met een dergelijk bereik.

Vraag 4
Welk doel heeft u met het medefinancieren van deze productie en hoe wordt gemeten of het doel is bereikt? Is dit de meest effectieve manier om uw doelstellingen te bereiken? Heeft u ook andere manieren overwogen? Zo ja, waarom heeft u voor deze manier gekozen?

Antwoord 4
Het doel van de medefinanciering is het bevorderen van een gezonde leefstijl. Via deze weg kan er bij een breed publiek informatie gegeven worden over het belang hiervan.
De Rijksvoorlichtingsdienst en VWS zullen een onderzoek gaan uitvoeren naar de
directe effecten van een tweetal afleveringen en naar het effect van het programma Babyboom, als een manier van voorlichting/informatie geven, in zijn totaliteit.
De uitzendingen van de programmareeks zijn nog in volle gang. Op grond hiervan kan er nog niet vastgesteld worden of er van de meest effectieve wijze gesproken kan worden.
De programmareeks Babyboom is voorlichting in een nieuwe vorm en moet gezien worden als aanvullend op de reeds bestaande voorlichtingsactiviteiten die vanuit de Gezondheidsbevorderende Instituten plaatsvinden.