Brief aan Tweede Kamer over Jaarplan 2008 AIVD

Met deze brief informeert minister Ter Horst (BZK) de Kamer over het Jaarplan 2008 van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Aandachtsgebieden in 2008 zijn:

Terrorismebestrijding en het tegengaan van radicaliseringsprocessen
In 2008 blijft het verrichten van onderzoek naar lokaal jihadistisch terrorisme en radicaliseringsprocessen een prioriteit voor de AIVD. Hierbij wordt een zogenaamde brede benadering gehanteerd, waarbij het plegen van terroristische geweldsactiviteiten wordt gezien als het sluitstuk van een radicaliseringsproces dat verloopt van niet geïntegreerd zijn, via radicalisering en rekrutering naar bereidheid om aanslagen te plegen.


Links- en rechtsextremisme en dierenrechtenactivisme
Inspanningen van de AIVD op de aandachtsgebieden links- en rechtsextremisme en dierenrechtenactivisme worden in 2008 gehandhaafd. Concrete aanwijzingen voor het bestaan van risico’s voor de democratische rechtsorde vanuit deze milieus maken dat gewenst.


Contra-inmenging
In 2008 intensiveert de AIVD het onderzoek naar inlichtingenactiviteiten van vreemde mogendheden in Nederland met als doel deze vorm van dreiging adequaat te kunnen duiden en inlichtingenactiviteiten aan het licht te brengen, te doen beëindigen en te helpen voorkomen.


Inlichtingentaak Buitenland
In overeenstemming met de ministers van BZK, Defensie en BZ is door de Minister-President een hernieuwd Aanwijzingsbesluit vastgesteld, waarin een andere focus voor de werkterreinen en aandachtsgebieden van de Inlichtingentaak Buitenland zijn vastgelegd (Stcrt. 2007, 141). In het kader van deze taak wint de AIVD met name politieke inlichtingen in, die voor de regering van waarde kunnen zijn bij de standpuntbepaling over het buitenlands beleid en bij het voeren van internationale onderhandelingen.

Beveiligingsbevordering: nieuwe visie
Vanuit een nieuwe visie op de beveiligingsbevorderende taak van de AIVD krijgt de invulling van deze taak in 2008 een ander accent. Hierbij ligt de focus op het verstrekken van dreigingsinformatie, die zo scherp mogelijk wordt toegespitst op een specifiek belang.

Vertrouwensfuncties en veiligheidsonderzoeken
Functies die de mogelijkheid bieden de nationale veiligheid te schaden,
kunnen worden aangewezen als vertrouwensfuncties. Een persoon mag pas een vertrouwensfunctie bekleden nadat de AIVD op basis van een
veiligheidsonderzoek een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) heeft afgegeven.
De te lange doorlooptijden van de veiligheidsonderzoeken zijn de afgelopen jaren een terugkerend probleem geweest. In lijn met de toezeggingen die aan uw Kamer zijn gedaan, staat 2008 in het teken van het verder terugdringen van achterstanden en doorlooptijden van veiligheidsonderzoeken.