Eerste Kamer unaniem voor gesloten jeugdzorg

Op 1 januari gaat de gesloten jeugdzorg officieel van start. De Eerste Kamer nam gisteravond met algemene stemmen het wetsvoorstel Gesloten jeugdzorg aan.

Met de gesloten jeugdzorg is het mogelijk om jongeren met ernstige gedragsproblemen uit huis te plaatsen en te behandelen en op te voeden in een gesloten setting. De jongeren kunnen zich daar niet meer onttrekken aan behandeling en opvoeding. Het doel is hun levens te stabiliseren en een eind te maken aan een eventuele crisissituatie.

Deze groep jongeren kan momenteel niet terecht in de reguliere jeugdzorg. Daarom worden zij in een justitiële jeugdinrichting (jji) geplaatst, waar jongeren zitten die veroordeeld zijn voor het plegen van een strafbaar feit. De gesloten jeugdzorg maakt een einde aan deze onwenselijke situatie.

In 2008 worden 5 jji’s omgevormd tot instellingen voor gesloten jeugdzorg. In 2009 en 2010 worden nog 3 jji's verbouwd. Met de bouw van nieuwe instellingen levert dat in 2010 in totaal 1383 plaatsen op voor jongeren.

Gesloten jeugdzorg maakt het aanbod van jeugdzorg compleet: van ambulante zorg tot gesloten jeugdzorg in instellingen. Minister Rouvoet: "Alle jeugdigen met hun problemen kunnen nu binnen de jeugdzorg geholpen worden".