Schuldsanering biedt velen schuldenvrije toekomst

Ruim tweederde van de mensen die een wettelijke schuldsanering doorlopen, krijgt een 'schone lei' Dit betekent dat jaarlijks aan 5.000 à 6.000 mensen die in ernstige betalingsmoeilijkheden verkeren een uitweg wordt geboden. Dit blijkt uit de jaarlijkse monitor Wsnp die minister Hirsch Ballin van Justitie vandaag naar de Eerste Kamer en Tweede Kamer heeft gestuurd.

De derde monitor Wsnp laat zien dat afgelopen jaar 15.100 mensen in een wettelijk schuldsaneringstraject belandden. De stijging van het aantal nieuwe zaken neemt in vergelijking met vorige jaren licht af. Wel is een stijging waarneembaar van het aandeel alleenwonenden (momenteel 50% van de instroom) en het aantal 50-plussers (momenteel bijna 21%), terwijl het aandeel eenoudergezinnen daalt (van 27% naar 19%). Sinds de Wsnp in werking is getreden (1998), heeft 71% van de deelnemers uiteindelijk een ‘schone lei’ gekregen. Met de toegenomen instroom van de afgelopen jaren zal naar verwachting het aantal schone lei’en in de toekomst doorgroeien naar 10.000 per jaar.

De belangrijkste reden voor het ontstaan van schulden blijkt bij ondernemers een terugval in het inkomen te zijn, terwijl bij particulieren naast een inkomensterugval ook overbesteding een belangrijke oorzaak is. Daaronder vallen zowel schulden door onverantwoord bestedingsgedrag als schulden die ontstaan doordat mensen met een laag inkomen langdurig met hogere uitgaven dan inkomsten kampen.