Uitkomsten Algemeen Overleg Justitie en BZK

Donderdag 13 december voerde minister Guusje Ter Horst overleg met de vaste kamercommissie van Justitie en BZK over het programma Veilige Publieke Taak. De vaste kamercommissies waren te spreken over het gepresenteerde programma. Vrijwel ieder commissielid sprak de verontwaardiging uit over het feit dat agressie en geweld tegen werknemers in het publieke domein zo vaak voor komt.

Ter Horst kreeg van een ruime Kamermeerderheid steun voor haar aanpak. Zo sprak kamerlid Laetitia Griffith (VVD) haar tevredenheid uit over de voortvarendheid waarmee het actieprogramma is opgepikt van voorganger Johan Remkes. Bij de partijen was onderling ook grote overeenstemming over het feit dat de aandacht voor dit onderwerp moet blijven. De voortgangsrapportage wordt dan ook een keer per half jaar - in de maanden mei en november - gedaan.

Tijdens het overleg drongen VVD, PVV en SP aan op een centraal registratiesysteem van geweldplegers. Minister Ter Horst gaf aan dat het nut daarvan nog wordt onderzocht. Volgens haar is het vooral zaak dat eerst de afzonderlijke publieke sectoren landelijk gaan registreren. Een voorstel van de PVV om publieke werkers te verplichten aangifte te doen, werd afgewezen door de minister en een kamermeerderheid.

Ter Horst kondigde wel een campagne aan vanaf mei 2008. Deze campagne wordt gekoppeld aan de uitkomsten van de landelijke normstelling. Het is de bedoeling duidelijke grenzen te stellen en deze te communiceren naar het brede publiek. Zo is duidelijk hoe je normaal met elkaar omgaat en welk gedrag acceptabel is.