Zijn de instellingen klaar voor de ZZP’s?

Ter voorbereiding op de definitieve invoering van de zorgzwaartebekostiging per 1 januari 2009, moeten zorginstellingen in 2007 en 2008 verschillende veranderingen doorvoeren met betrekking tot de bedrijfsvoering.

Zorgzwaartebekostiging

Om er achter te komen of instellingen voldoende zijn voorbereid en of zij eventueel daarbij ondersteuning nodig hebben voert organisatieadviesbureau Hoeksma, Homans en Menting (HHM) periodiek de 'ZZP-check' uit.

Voor het Ministerie van VWS is het belangrijk om te weten in welke mate de zorginstellingen beschikken over de basisvoorzieningen voor een succesvolle implementatie. Om dit te weten te komen is de ZZP-check ontwikkeld. Deze check is in februari 2007 voor de eerste keer en in juni 2007 voor de tweede keer voorgelegd aan zorginstellingen. De resultaten zijn te vinden onder documenten. Daar staat ook een “stappenplan zorginstellingen” dat zorginstellingen een handreiking biedt bij het bepalen van de te zetten stappen voor het aanpassen van de bedrijfsvoering.

Inmiddels is de derde ZZP-check opgenomen in het ZZP-registratiesysteem. Door op instellingsniveau in te loggen in het ZZP-registratiesysteem kunnen instellingen de vragenlijst invullen onder het kopje ´ZZP-check 3´. De ZZP-check bestaat uit een vragenlijst van 26 vragen. Het beantwoorden van deze vragen neemt 10 tot 15 minuten in beslag.

Na de derde ZZP-check krijgt elke instelling een waardering. Zo wordt niet alleen op landelijk niveau, maar ook op individueel niveau de voortgang zichtbaar. De instellingen die de ZZP-check hebben uitgevoerd en een emailadres hebben ingevuld krijgen de waardering per e-mail toegezonden. Het ministerie van VWS vraagt alle instellingen om medewerking voor het invullen van de vragenlijst, zodat een compleet en actueel beeld ontstaat van de stand van zaken, knelpunten en behoefte aan ondersteuning op dit moment.