Antwoorden op kamervragen van Van Bochhove, Omtzigt en Ferrier over een verplichte zieketekostenverzekering op de Nederlandse Antillen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Z/K/VV-2819716

20 december 2007

Antwoorden van minister Klink en mede namens de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, op kamervragen van de Kamerleden Van Bochhove, Omtzigt en Ferrier over een verplichte ziektekostenverzekering op de Nederlandse Antillen (2070805240).

Vraag 1
Informeren Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV) en het College voor zorgverzekeringen (CVZ) op dit moment op de Nederlandse Antillen door middel van brieven van het CVZ, en advertenties dat mensen met een Nederlands pensioen, die op dit moment niet onder de Antilliaanse verzekering vallen, via BZV verzekerd zullen zijn vanaf 1 januari 2008? Worden deze week mensen opgeroepen om zich verplicht in te schrijven bij het BZV?

Antwoord 1
Het Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV) en het College voor zorgverzekeringen (CVZ) informeren momenteel de potentiële rechthebbenden over de voorgenomen regeling op grond waarvan personen met een Nederlands pensioen of uitkering alsmede hun gezinsleden recht krijgen op de medische zorg zoals die is geregeld in de Nederlandse Antillen (woonlandpakket) en waarvoor zij een bijdrage aan Nederland verschuldigd zullen zijn. Daarbij is tot voor kort aangegeven dat de streefdatum voor inwerkingtreding 1 januari 2008 was. Inmiddels is gebleken dat die datum niet haalbaar is en betrokkenen zijn hierover door het BZV en het CVZ geïnformeerd.

Vraag 2
Heeft het CVZ eind september 2007 bij BZV voorlichtingsbijeenkomsten gehouden, waarin gesteld werd dat op 1 januari 2008 de “rijkswet voorzieningen bij ziekte voor Nederlandse gepensioneerden in de Nederlandse Antillen” zal ingaan en dat die wet een verplichting tot verzekering inhoudt? Hebben mensen op de Nederlandse Antillen brieven gehad, waarin hun medegedeeld is dat zij zich moeten aanmelden voor een verzekering als gevolg van voornoemde wet?

Antwoord 2
Ik heb afgelopen zomer aan het CVZ gevraagd om de noodzakelijke voorbereidingen te treffen voor de invoering van de voorgenomen regeling per 1 januari 2008. In dat kader hebben het BZV en het CVZ hebben in de periode van 24 tot en met 28 september gezamenlijk voorlichtingsbijeenkomsten gehouden in de Nederlandse Antillen.

Vraag 3
Waar kunnen mensen op de Nederlandse Antillen de precieze voorwaarden van de verplichte verzekering lezen (kring van verzekerden, kosten, recht op zorg)?

Antwoord 3
Tijdens de genoemde voorlichtingsbijeenkomsten is informatie verschaft, zowel mondeling als in de vorm van een brochure van het BZV, over de regeling zoals die de regeringen van de Nederlandse Antillen en Nederland momenteel voor ogen staat. Uiteraard is de uiteindelijke vormgeving van de regeling pas definitief wanneer het parlement zich erover heeft kunnen uitspreken.

Vraag 4
Wanneer stond voornoemde wet in het Staatsblad? Is er een wet ingediend bij de parlementen van het Koninkrijk der Nederlanden?

Vraag 5
Op welke wijze kunnen de Kamers van de Staten-Generaal uitspreken of zij een regeling wenselijk vinden, wie hieronder moeten vallen en welke kosten hiermee gepaard gaan?

Antwoord 4 en 5
Op zeer korte termijn zal een voorstel van rijkswet ter behandeling bij de Tweede Kamer worden ingediend. Bij de parlementaire behandeling daarvan kunnen de door u genoemde (deel)vragen aan de orde komen.

Vraag 6
Is het u bekend dat vele mensen met een Nederlands pensioen die op de Nederlandse Antillen verblijven, een particuliere verzekering hebben met een opzegtermijn van twee of drie maanden? Wat raadt u deze mensen aan nu te doen? Kunt u garanderen dat in 2008 niemand dubbele premie zal betalen, dus zowel via BZV als via zijn doorlopende particuliere verzekering?

Antwoord 6
Dat is mij bekend. Voor mensen die op het moment van inwerkingtreding van de regeling een lopende particuliere ziektekostenverzekering hebben, biedt het voorstel van rijkswet een tweeledige oplossing.
Ten eerste bevat het voorstel van rijkswet een bepaling die regelt dat particuliere polissen waarop het Nederlandse of het Nederlands-Antilliaanse recht van toepassing is vervallen voor zover de dekking daarvan wordt overgenomen door deze regeling. Teveel betaalde premies worden gerestitueerd. Ten tweede wordt voorgesteld dat op personen die een buitenlandse particuliere ziektekostenverzekering hebben afgesloten die niet onder Nederlands of Nederlands-Antilliaans recht valt – en waarop ik en mijn Antilliaanse ambtgenoot geen invloed hebben - de door het voorstel van rijkswet geboden ziektekostendekking pas van toepassing wordt op de eerst mogelijke datum van beëindiging van die verzekering. Hiermee worden voor betrokkenen dubbele premielasten voorkomen.

Vraag 7
Hoe verhouden bovenstaande voorlichtingsbijeenkomsten zich tot de informatie in de brochure "zorgverzekering en verhuizen naar het buitenland" die door het CVZ wordt verspreid en waarin wordt gesteld dat mensen zich op de Antillen zelf moeten verzekeren?

Antwoord 7
De genoemde brochure is in 2005 tot stand gekomen in het kader van de invoering van de Zorgverzekeringswet. De daar genoemde informatie zal achterhaald zijn wanneer het voorstel van rijkswet daadwerkelijk tot rijkswet wordt. Dan zal ook de informatie in de brochure worden aangepast.

Vraag 8
Bent u bereid met vertegenwoordigers van betrokkenen te overleggen om een regeling te ontwerpen zonder hiaten (zoals geregistreerde partners, weduwen van rechthebbenden)?

Antwoord 8
Reeds in januari 2007 is gesproken met vertegenwoordigers van de betrokken personen. Daarbij zijn de uitgangspunten van de regeling - een verplichte regeling voor alle betrokkenen waarbij tegenover de dekking de plicht tot het betalen van een bijdrage aan Nederland staat – doorgenomen en door de aanwezige vertegenwoordigers volmondig onderschreven.
Tijdens de hierboven beschreven voorlichtingsbijeenkomsten zijn nog enkele aandachtspunten door de betrokkenen gesignaleerd, zoals het ontbreken van een dekking voor niet-gehuwde partners. Die aandachtspunten zijn inmiddels verwerkt in het voorstel van rijkswet.

Vraag 9
Bent u bereid deze vragen op korte termijn te beantwoorden, aangezien de problematiek nijpend is?

Antwoord 9
Ja.