Gerechtsdeurwaarders eerste afnemers persoonsgegevens op maat

Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG) is de eerste afnemer van persoonsgegevens bij Gemeentelijke Basisadministratie-Verstrekkingen (GBA-V). Gerechtsdeurwaarders en andere wettelijke geautoriseerde instellingen kunnen daardoor de – voor hun noodzakelijke – gegevens opvragen uit de gemeentelijke basisadministratie. GBA-V vervangt op den duur het systeem waar nu nog mee gewerkt wordt. De ontsluiting van GBA-V zorgt voor een snellere en efficiëntere verstrekking van persoonsgegevens op maat.

GBA-V: landelijke database met persoonsgegevens
GBA-Verstrekkingen (GBA-V) is een landelijke database waarin een duplicaat van alle persoonsgegevens uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA) is opgeslagen. De landelijke database stelt deze persoonsgegevens gericht beschikbaar aan rijksdiensten, gemeenten en publieksrechtelijke organisaties, zoals gerechtsdeurwaarders, pensioenfondsen of zorgverzekeraars. Alleen instellingen die door het agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR) zijn geautoriseerd, kunnen persoonsgegevens opvragen. BPR is een agentschap van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Administratieve lastenverlichting
Met uit GBA-V verstrekte, actuele persoonsgegevens kunnen geautoriseerde afnemers hun dienstverlening aan burgers en ondernemingen efficiënter uitvoeren. Als een burger bijvoorbeeld is verhuisd, is het gewijzigde adres direct opvraagbaar. Deze organisaties krijgen alleen inzage in gegevens waarover zij - volgens de wet - mogen beschikken. Het bewaken van de privacy is een voorwaarde voor een betere dienstverlening.

Modernisering GBA
BPR heeft samen met de ICTU (uitvoerder van ICT-projecten van de overheid) verbeteringen aangebracht in GBA-V. Hiermee kan het huidige systeem, de Landelijke Raadpleegbare Deelverzameling (LRD) langzaam worden afgebouwd. LRD-gebruikers kunnen binnenkort deze gegevens opvragen uit GBA-V.