Minder ingrepen aan dieren

De minister van LNV heeft besloten om het aantal ingrepen bij dieren vanaf 1 januari 2008 te verminderen. Om de integriteit van dieren te waarborgen en het dierenwelzijn te verbeteren, wordt onder andere het couperen van staarten bij schapen verboden.

Coupeerverbod schapenstaarten

Het couperen van schapenstaarten wordt vanaf 1 januari 2008 een verboden ingreep. Hiermee komt een einde aan het couperen van schapenstaarten. Tot nu toe was het couperen toegestaan omdat de sector dit nodig achtte ter voorkoming van myasis. Dit is een aandoening die kan ontstaan als de staart ernstig bevuild is geraakt met mest. Uit onderzoek is echter gebleken dat deze aandoening met een goede verzorging is te voorkomen, ook als de staarten niet zijn gecoupeerd. De schapenhouder wordt komend voorjaar via een informatieve brochure geadviseerd over de te nemen verzorgingsmaatregelen.

Drie langstaartige Engelse schapenrassen, namelijk de Suffolk, Hampshire Down en Clun Forest, krijgen een vrijstelling voor couperen voor vier jaar. De betrokken organisaties worden in de gelegenheid gesteld te komen met een fokprogramma tot kortere staarten. In 2011 wordt dit fokprogramma geëvalueerd. Het resultaat daarvan wordt in 2011 betrokken bij de besluitvorming over eventuele voortzetting van de vrijstelling bij deze rassen.

Van 4 naar 3 identificatie-ingrepen bij fokvarkens

Vanaf 1 januari 2008 mogen alleen raszuivere en hybride varkens die zijn ingeschreven in een stamboek nog een tatoeage ter identificatie krijgen. Deze tatoeage vervangt het huidige I&R-oormerk. Alle overige fokvarkens mogen niet meer worden getatoeëerd.

De varkensfokkerij krijgt nog vier jaar de tijd om het bedrijfsmerk, dat als derde ingreep wordt toegepast bij fokvarkens in groepshuisvesting, te integreren met de wettelijk voorgeschreven oormerken. Elektronische identificatie of het nieuw ontwerpen van een integraal oormerk lijken daarvoor een goede mogelijkheid te bieden.

Verbod op verwijderen neuslellen bij kalkoenen

Het verwijderen van neuslellen bij kalkoenen is vanaf 1 januari 2008 niet meer toegestaan.