'Suiker bij de wijn' en verruiming melkquota

De ministers zijn akkoord gegaan met een Europese diergezondheidsstrategie 'Voorkomen is beter dan genezen'. Nederland is blij met de diergezondheidsstrategie omdat deze goed aansluit bij de Nederlandse Nationale Agenda Diergezondheid. Dit is één van de resultaten van de Landbouw- en Visserijraad van 17, 18 en 19 december in Brussel. Verder zijn er onder andere afspraken gemaakt over de toegestane vangsthoeveelheden voor vis en melkquota.

Nederland mag suiker blijven toevoegen aan wijn

De Europese landbouwministers hebben na zes maanden een akkoord bereikt over de hervorming van het Europees wijnbeleid. De hervorming moet leiden tot een internationaal goed concurrerende wijnsector waarbij kwaliteit voorop staat. Wijnproducerende landen kunnen het geld dat nu naar distillatie en exportsubsidies gaat, inzetten voor onder andere het rooien van onrendabele wijngaarden en maatregelen om de concurrentiekracht van de sector te versterken.

Handelsverstorende marktmaatregelen worden geleidelijk afgeschaft. Noord- en Oost-Europese wijnboeren mogen suiker blijven gebruiken voor het produceren van wijn. Omdat de zon in Nederland niet altijd genoeg schijnt, zijn er jaren dat er te weinig natuurlijke suikers in de druiven zitten. Daardoor ontstaat bij de vergisting te weinig alcohol in de wijn. Door het toevoegen van suiker wordt de vergisting verder gestimuleerd en het gewenste alcoholpercentage bereikt. In eerdere voorstellen van de Europese Commissie zou deze productiemethode worden verboden.

Hervormingen waren noodzakelijk omdat er in Europa een overschot aan wijn is. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is dan ook blij dat de wijnmeren met dit akkoord tot het verleden gaan behoren. Tot nu toe zijn deze wijnoverschotten altijd weggewerkt via distillatie waarbij de wijn wordt omgezet in pure alcohol. In 2006 is er 28 miljoen hectoliter wijn omgezet in alcohol. Deze distillatie en opslag wordt betaald door de Europese Unie, de laatste jaren kostte dat meer dan vijfhonderd miljoen euro per jaar.

Visvangst verder beperkt

De Europese visserijministers hebben tijdens de laatste Raad van het jaar afspraken gemaakt over de toegestane vangsthoeveelheden in 2008. Voor de meeste soorten zoals tong, schol, haring, makreel en blauwe wijting gaan die hoeveelheden omlaag. Dit is in lijn met het streven van de Europese Unie naar een duurzame visserij.

Minister Verburg heeft zich ingezet op verduurzaming van de visserijsector en zorgvuldig beheer van de visbestanden. Met de overeengekomen vangsthoeveelheden worden de visbestanden voldoende beschermd of krijgen de kans te herstellen. Tegelijkertijd blijven er perspectieven voor de Nederlandse visserijsector.

Verburg pleitte verder voor selectievere visserij, bijvoorbeeld door middel van het gebruik van visnetten met grotere maaswijdten, waardoor onvolwassen vis kan ontsnappen. De visserijministers hebben ook afspraken gemaakt om het teruggooien van vis (omdat de visser voor deze soort bijvoorbeeld geen quotum heeft of omdat de vis ondermaats is) tegen te gaan. Als stimulans wordt ingevoerd dat vissers die minder kabeljauw, schol en tong teruggooien maximaal twaalf extra zeedagen, aantal dagen dat de vissersboten mogen uitvaren om te vissen, krijgen.

Beschermde status voor oude en jonge jenever

Oude en jonge jenever mogen alleen oude en jonge jenever heten als deze uit Nederland of België komen. De ministers hebben een akkoord bereikt over gedistilleerde dranken. Daarin staat onder andere dat oude en jonge jenever alleen uit Nederland of België mogen komen. Deze zogenaamde beschermde geografische benaming maakt dat deze producten een Europese erkenning krijgen.
In het akkoord over gedistilleerde dranken is ook vastgelegd dat wodka gemaakt mag worden van alle agrarische grondstoffen. Dit was een Nederlandse wens omdat in Nederland ook wodka wordt gemaakt van suikerbieten. Als wodka wordt gemaakt van andere grondstoffen dan aardappelen of granen moet dit wel op het etiket worden vermeld.

Verruiming melkquota

Vooruitlopend op de afschaffing van de melkquota in 2015 wil de Europese Commissie volgend jaar de melkquota verruimen. Dit zou betekenen dat melkveehouders vanaf 1 april volgend jaar twee procent meer melk mogen produceren. Minister Verburg is een van de eerste pleitbezorgers van deze verruiming geweest. De markt voor melk en melkproducten is goed. Er is veel vraag, bijvoorbeeld uit het Verre Oosten. Verburg heeft er daarom voor gepleit dat melkveehouders volgend jaar drie procent meer zouden kunnen melken.

In de evaluatie van en de plannen voor de aanpassing van het Europees Landbouwbeleid voor de komende jaren (health check) wordt voorgesteld om de melkquota in 2015 af te schaffen. Om ervoor te zorgen dat de melkveehouders daaraan kunnen wennen, is het plan om de melkquota elk jaar te verruimen, de zogenoemde 'zachte landing'. Die voorstellen worden het komende jaar uitgebreid besproken. Vooruitlopend hierop wil de Commissie de melkquota volgend jaar alvast verruimen.

'Voorkomen is beter dan genezen'

De ministers zijn akkoord gegaan met een Europese diergezondheidsstrategie 'Voorkomen is beter dan genezen'. Dit betekent dat er binnen Europa dezelfde regels en procedures komen, vooral voor het voorkomen van dierziektes en als er dan toch een uitbraak van een dierziekte is, dat er dan hetzelfde wordt gehandeld bij de bestrijding. Minister Verburg is blij met de diergezondheidsstrategie omdat deze goed aansluit bij de Nederlandse Nationale Agenda Diergezondheid. Nederland heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de Europese diergezondheidsstrategie.