'Uur van de waarheid', advies over regie en sturing van de elektronische overheid

De 'dienstbare overheid' is één van de missies van het Kabinet Balkenende IV. Elektronische dienstverlening kan aan de verwezenlijking van die missie een belangrijke bijdrage
leveren. De burger merkt in zijn naaste omgeving steeds meer wat Internet te bieden heeft en bij die mogelijkheden moet de overheid niet achterblijven.

De gezamenlijke overheden – rijk, provincies, waterschappen en gemeenten – hebben op dit gebied grote ambities. De dienstverlening aan burgers en bedrijven moet beter en de administratieve lasten
moeten omlaag. Een groot aantal projecten op het terrein van de elektronische overheid (e-overheid) is al in uitvoering.
Maar het is toch nog niet genoeg. Als we willen dat de burgers straks tevreden zijn met hun moderne overheid, dan moet er nog heel wat gebeuren.

Opdracht
Al eerder hebben adviescommissies zich over de bevordering van e-overheid gebogen. Deze adviezen hebben nog niet voldoende effect gehad. Om die reden heeft staatssecretaris Bijleveld de opdracht gegeven te onderzoeken, hoe de overheid het proces kan versnellen. Deze opdracht - waarvan dit rapport het resultaat is - bestond uit drie onderdelen:

  • onderzoek te doen naar de mogelijkheden om op termijn de baten te benutten voor het doen van de gewenste investeringen voor de e-overheid;
  • onderzoek te doen naar de manier waarop de sturing op de invoering van de e-overheid kan worden verbeterd;
  • voorstellen te doen voor de manier waarop de financiering bij gemeenten kan worden georganiseerd om de e-overheid in het gewenste tempo bij gemeenten in te voeren.