Van der Hoeven: 'Voorrang voor duurzame elektriciteit'

Het kabinet heeft forse ambities om de duurzame opwekking van elektriciteit uit te breiden. Ook moet het mogelijk worden dat deze duurzame centrales zonder vertraging worden aangesloten op de elektriciteitsnetten. Dat schrijft minister Van der Hoeven 20 december 2007 aan de Tweede Kamer.

Om voorrang voor installaties voor duurzame opwekking van elektriciteit te realiseren heeft Van der Hoeven netbeheerder TenneT gevraagd om zo snel mogelijk alle installaties aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Bij congestie (filevorming) vraagt de minister TenneT de capaciteit op een marktconforme manier toe te wijzen. Dat is gunstig voor duurzame elektriciteitsproductie. Daarnaast werkt de minister aan een wetswijziging die duurzame productie van elektriciteit voorrang geeft op het net.

De capaciteit van de elektriciteitsnetten heeft een grens. Dat komt onder meer door de groeiende vraag naar energie. Ondernemingen maken plannen voor nieuwe centrales. En er is een toename van investeringen in duurzame decentrale opwekking van energie. Het kabinet wil dat de nieuwe capaciteit zonder vertraging op het net wordt aangesloten.