Videolink De Vries met Afghanistan

Staatssecretaris Jack de Vries werd vanmorgen in het Defensieoperatiecentrum geïnformeerd over de missie in Afghanistan. Generaal Dick Berlijn gaf een briefing over de situatie in het gebied en de verwachting voor de toekomst. Daarna werd er voor De Vries en voor minister Eimert van Middelkoop met een videolink contact gemaakt met Tarin Kowt.

Daar schetsten kolonel Nico Geerts, commandant Taskforce Uruzgan, overste Wilfred Rietdijk, commandant Provinciaal Reconstructie Team en majoor Fred Otsen van de Battle Group, de omstandigheden ter plekke. “Rekening houdend met het Afghaanse tempo, heb ik er een goed gevoel over”, aldus Geerts.

De pas aangetreden staatssecretaris en de minister vroegen kolonel Geerts om de militairen hun beste wensen over te brengen. Zij gaven aan groot respect en waardering te hebben voor hun werkzaamheden. De minister blikte terug op het uitvoerige kamerdebat over de missie na augustus 2008. Hij is er van overtuigd dat de krijgsmacht het aan kan. “U bent professionals. Wat u presteert is geweldig. Mij is ook gebleken dat er in de Tweede Kamer grote steun is voor uw inzet, ook onder de fracties die tegen de missie zijn”, aldus Van Middelkoop.

Ook staatssecretaris De Vries stak de mannen een hart onder de riem. Hij gaf aan dat hij graag op korte termijn in Uruzgan langs wilde komen. Kolonel Geerts zei dat hij van harte welkom was. Geerts gaf eveneens aan dat de belangstelling vanuit Nederland een grote steun is voor de uitgezonden militairen. “De supportstickers en de kerstactie van de Telegraaf zijn hier zeer goed ontvangen!”

De bewindslieden zeiden verder dat alles in het werk wordt gesteld om de roterende eenheden voor de Kerst thuis te krijgen. Tot slot wensten ze alle militairen nogmaals sterkte, een goede Kerst en alle goeds voor 2008.