Steun voor criminaliteitsbestrijding St. Maarten

U bent terug van een werkbezoek Nederlandse Antillen, vorige week was u daar de hele week.

Hoe is het daar geweest? Hoe was het?

Het was een goede inhoudelijke reis. We hadden een paar lastige onderwerpen op de agenda staan, maar ik ben wel heel
blij dat ik nu kan zeggen dat het goed gelopen is.

U heeft gesproken over de veiligheid onder andere. Het plan veiligheid Nederlandse Antillen. Wat zijn de afspraken die gemaakt zijn?
Wat voor ons heel belangrijk was is dat we goede afspraken hebben gemaakt met name met Sint-Maarten over het plan veiligheid Nederlandse Antillen en ook met de regering van de Nederlandse Antillen in dit geval.

De belangrijkste afspraak is dat we veel van het geld gaan inzetten op Sint-Maarten, waar de problematiek ook echt groot is zoals we hebben geconstateerd. Dat gaat dan in eerste instantie naar de versterking van de politie-organisatie en in tweede instantie naar de vreemdelingenketen en dat zijn beide prioriteiten die Nederland ook echt heeft. Dat is dus extra geld, maar wat ik ook heb gezegd, u heeft ook uw eigen verantwoordelijkheid op te pakken al regering van de Nederlandse Antillen en ook als regering van Curacao en Sint-Maarten en met name naar Sint Maarten heb ik dat toch wel stevig gezegd omdat ik vind dat ze teveel hun eigen verantwoordelijkheid ontlopen. Men kan niet alleen geld vragen, want sommige dingen ook in de politie kant zijn ook gewoon een kwestie van beter organiseren en daar is men zelf voor verantwoordelijk.

Nederland steekt daar veel geld in, in dat veiligheidsplan, om hoeveel geld gaat dat precies?
Het gaat om meer dan 20 miljoen euro voor twee jaar, waarvan de helft nu gericht wordt op Sint-Maarten.

De politiecellen op Sint-Maarten, u bent daar ook geweest?
Ik ben inderdaad bij de politiecellen wezen kijken. Omdat dat gewoon ook een kritisch punt is, ook het hele gevangeniswezen op Sint-Maarten is echt kritisch en ik heb a. de regering van de Neder-
landse Antillen daar op aangesproken om daar wat aan te doen, maar ook het bestuurscollege van Sint-Maarten zelf en de gezaghebber. En ik denk dat het hier ook weer gaat, niet alleen om geld bij die politiecellen, maar het gaat gewoon ook om schoonmaken, om het feit dat men fatsoenlijke matrassen heeft etc. Dat er ook licht is op sommige momenten en daar moet men gewoon echt zelf wat aan doen. Men kan het niet allen afschuiven op geld het is ook een kwestie van de wil om het beter te organiseren en dat moet ook want anders komen we echt groot in de problemen met de cellen op Sint-Maarten.