Provincies presteren zeer verschillend in de jeugdzorg

De vraag naar jeugdzorg blijft stijgen. Sommige provincies kunnen aan die stijgende vraag voldoen, bij andere blijven de wachtlijsten bestaan of nemen zelfs toe. Minister Rouvoet vraagt de provincies om een verklaring.

Dat schrijft Rouvoet in een brief aan de Tweede Kamer. ‘De verschillen tussen de provincies zijn zeer groot’, schrijft hij. ‘Een zorgelijke situatie’. Op 1 oktober 2007 stonden er ruim 4.000 kinderen op de wachtlijsten voor zorg. Rouvoet gaat de minder presterende provincies confronteren met de cijfers en hen vragen naar de oorzaken. Daarnaast wil hij dat provincies beter gebruikmaken van elkaars expertise op het terrein van de jeugdzorg.

‘Zij moeten de goede en werkende voorbeelden en bestaande knelpunten in kaart brengen, met elkaar in gesprek gaan en leren en gebruikmaken van elkaars best-practices’, aldus Rouvoet. Hij benadrukt in de brief dat in 2008 in totaal ruim 865 miljoen euro beschikbaar is voor de provinciale jeugdzorg. In 2005 bedroeg dat nog bijna 700 miljoen euro.