Verblijfsvergunning voor ongeveer 27.500 vreemdelingen

Het aantal vreemdelingen dat een verblijfsvergunning krijgt onder de regeling nalatenschap oude vreemdelingenwet (pardonregeling) komt uit op ongeveer 27.500. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Albayrak ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van een brief over de stand van zaken.

De Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) heeft bijna alle dossiers van de bij de dienst bekende vreemdelingen afgehandeld. Daarnaast heeft de IND ongeveer 5.000 burgemeestersverklaringen ontvangen. Bijna 25.000 vreemdelingen hebben sinds de pardonregeling op 15 juni 2007 in werking trad een aanbod gekregen voor een verblijfsvergunning. Ongeveer 5.000 vreemdelingen van wie de dossiers zijn beoordeeld, komen niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning.

Tot nu toe zijn ongeveer 3.400 vreemdelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen door de gemeenten gehuisvest. Volgens de afspraken die met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn gemaakt, moeten de vreemdelingen die onder de regeling vallen en zich in de opvang van het COA bevinden uiterlijk 1 januari 2010 zijn gehuisvest.