Hirsch Ballin gaat gedrag probleemjongeren stevig aanpakken

Er komen meer mogelijkheden om het gedrag van probleemjongeren harder aan te pakken. Dit blijkt uit een wet van minister Hirsch Ballin die op 1 februari 2008 in werking treedt.

De nieuwe wet leidt tot meer keuzemogelijkheden voor de rechter en tevens tot vereenvoudiging van het jeugdstrafrecht.

Er is sprake van een verharding van de jeugdcriminaliteit. Meer jongeren plegen zwaardere geweldsdelicten en hebben in toenemende mate te kampen met ernstige gedragsproblemen. Strafrechtelijke aanpak van deze jongeren zal effectiever zijn als die meer gericht is op (her)opvoeding.

Voor een dergelijke aanpak bestaan echter te weinig mogelijkheden in het jeugdstrafrecht. Daarom treedt een nieuwe sanctie in werking, de gedragsmaatregel, voor de duur van minimaal zes maanden en maximaal één jaar. De maatregel kan éénmaal met dezelfde termijn worden verlengd.

De rechter geeft in zijn uitspraak aan hoe de maatregel er uitziet. Of de rechter de gedragsmaatregel oplegt, hangt af van de ernst van het misdrijf, of de veelheid van de gepleegde misdrijven, of eerdere veroordelingen en de aard van de problemen van de jongere. De maatregel biedt uitkomst als de rechter een voorwaardelijke straf of een taakstraf in een bepaald geval te licht vindt en een plaatsing in een justitiële jeugdinrichting te zwaar. De meerwaarde van de maatregel is dat de jongere een heropvoeding ondergaat buiten de gebruikelijke justitiële jeugdinrichting.

De rechter kan een gedragsmaatregel ook opleggen, als hij een vorm van verplichte begeleiding bij terugkeer in de samenleving na een vrijheidsbenemende straf of maatregel noodzakelijk acht. Daarmee zijn de wettelijke mogelijkheden voor verplichte nazorg na het verblijf in een jeugdinrichting verruimd.