Minister Van der Hoeven met bedrijven naar experimentele atoomfusiecentrale ITER

Minister Maria van der Hoeven van Economische zaken zal op 18 en 19 februari a.s. een werkbezoek brengen aan Zuid-Frankrijk. Doel van dit bezoek is de versterking van de industriële samenwerking tussen Nederland en Frankrijk in technologisch geavanceerde projecten. Het gaat daarbij om nieuwe samenwerkingsmogelijkheden tussen Nederlandse en Franse bedrijven en om voortgang in bestaande projecten. De focus van het bezoek ligt op de experimentele atoomfusiecentrale ITER, in aanbouw in Cadarache. De minister zal daarbij worden vergezeld door een groep van 18 Nederlandse bedrijven en instellingen, verenigd in ITER-Nl, die samenwerking met Franse partners zoeken om te participeren in dit project.

ITER is een gezamenlijk onderzoeks- en ontwikkelingsproject van de Europese Unie, Rusland, de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea, India en China dat als doel heeft de technologische en wetenschappelijke haalbaarheid van kernfusie voor opwekking van elektriciteit aan te tonen. Hierbij zullen natuurkundigen en ingenieurs uit de hele wereld zijn betrokken. De geschatte kosten van ITER bedragen zo’n 10 miljard Euro, waarvan de helft voor de bouw en de andere helft voor de operationele fase.

Behalve ITER bezoekt minister Van der Hoeven met haar delegatie ook de helicopterfabriek Marignane in het kader van de productie van de NH 90 en de betrokkenheid van het Nederlandse bedrijfsleven. Ook zal de minister een bespreking hebben met vertegenwoordigers van Silpro, een zusterbedrijf van Econcern dat een grote investering heeft gedaan in een siliciumfabriek voor zonnepanelen.

Noot voor de redactie:
Journalisten die geïnteresseerd zijn om (delen van) het werkbezoek van minister Van der Hoeven bij te wonen, kunnen contact opnemen met Jan van Diepen, e-mail j.s.vandiepen@minez.nl , telefoon: 070-3796073

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800-8051, e-mail: ezinfo@postbus51.nl
Voor journalisten: Jan van Diepen, persvoorlichter, telefoon (070) 379 60 73, e-mail: J.S.vanDiepen@minez.nl