Staatssecretaris reikt prijzen uit in prijsvraag Virtuele Werelden

Staatssecretaris Bijleveld heeft vandaag de prijzen uitgereikt in de prijsvraag Virtuele Werelden en de Overheid. Zij deed dit in aanwezigheid van Rinnooy Kan, die vanuit zijn functie als voorzitter van de Raad van Toezicht van EPN, Platform voor de Informatiesamenleving, juryvoorzitter was.

De eerste prijs, een ‘virtueel’ diner, is gewonnen door Eppo Gutteling met het concept ‘Een impuls voor bouwen, bouwen, bouwen door de virtuele buurt in aanbouw’. Hij kwam met het idee een toekomstige nieuwbouwwijk virtueel te realiseren zodat potentiële kopers met elkaar en alle andere belanghebbenden contacten kunnen leggen en zich kunnen organiseren. De jury waardeert in dit concept de combinatie van ruimtelijke ordening en sociale cohesie vanuit een gemeentelijk perspectief.

De tweede prijs – een arrangement bij het Huis van de Toekomst – ging naar Jerome Bertrand en Barbera van den Berg. Zij bedachten het concept ‘Serious City, een spel met een doel voor de overheid’. Hierin wordt bestaande informatie over een gemeente op een vernieuwende manier virtueel beschikbaar gemaakt. Gebruikers vinden in een virtuele stad informatie van overheden en kunnen zelf eigen informatie achterlaten. De jury vindt dit een sterk concept omdat het informatieverschaffing combineert met gemeenschapsvorming, sociale cohesie en spel. Het concept kan een platform zijn voor virtuele burgerparticipatie.

De resultaten van de prijsvraag zullen worden gebruikt om de betekenis van virtuele werelden voor de overheid verder te verkennen. Binnenlandse Zaken zal de inzendingen daarvoor verder bespreken met deskundigen en andere ministeries. Onderdeel van dit traject is het seminar ‘Virtuele werelden: kansen en mogelijkheden’ dinsdag 19 februari op de TU Delft. Op dit seminar zullen de prijswinnaars hun ideeën presenteren.