Antwoorden op kamervragen van Agema over vermoedelijke misstanden in de thuiszorg

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMC-K-U-2826864

6 februari 2008-02-07

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op kamervragen van het Kamerlid Agema over vermoedelijke misstanden in de thuiszorg (2070808250).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht "NMa vermoedt misstanden in thuiszorg"? 1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Is het waar dat twee thuiszorgorganisaties mogelijk ongeoorloofde afspraken maken waar de belastingbetaler de dupe van wordt? Zo ja, wat is uw reactie hierop?

Antwoord 2

De NMa heeft aangegeven dat zij vermoedens heeft dat een aantal thuiszorgorganisaties onderling marktverdelingsafspraken heeft gemaakt. Indien uit het onderzoek van de NMa blijkt dat er daadwerkelijk sprake is van kartelafspraken keur ik deze ten zeerste af. Dergelijke afspraken zijn strikt verboden en hebben negatieve gevolgen voor de kwaliteit, bereikbaarheid en betaalbaarheid van de zorg.

Vraag 3

Welke thuiszorgorganisaties staan onder verdenking? Wanneer is er duidelijkheid of deze verdenking juist is?

Vraag 4

Wat zijn de prijzen voor thuiszorg bij deze aanbieders in relatie tot anderen en hoe is de kwaliteit van de door deze aanbieder geleverde thuiszorg?

Antwoord 3 en 4

De NMa heeft de uitkomsten van het onderzoek in rapporten voorgelegd aan de betrokken partijen. Partijen hebben de gelegenheid tijdens een hoorzitting hun zienswijze naar voren te brengen. Op basis van de bevindingen uit de rapporten en de hoorzittingen zal de NMa wel of niet sanctiebesluiten uitbrengen. Pas na het uitbrengen van eventuele sanctiebesluiten zal de NMa verdere mededelingen doen over welke partijen hierbij betrokken zijn en of de huidige vermoedens juist zijn. De NMa communiceert gaande dit traject niet extern over welke partijen betrokken zijn. Dit ter voorkoming van eventuele onterechte beschuldiging van marktpartijen.

Vraag 5

Deelt u de mening dat dit wederom een argument is om de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) terug te draaien? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 5

Nee, ik zie daar geen enkele aanleiding voor. Het door de NMa vermoede gedrag van kartelafspraken door thuiszorgorganisaties is verboden en staat los van de Wmo. Het terrein waarop thuiszorgorganisaties werken betreft overigens zowel de AWBZ als de Wmo.

1) Reformatorisch Dagblad, 10 januari 2008