Persuitnodiging

De commissie Uitdragen kernwaarden van de rechtsstaat onder leiding van Prof. Dr. W. B. H. J. van de Donk, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, presenteert woensdag 13 februari 2008 haar advies aan de ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

De overheid wil meer bekendheid geven aan de kernwaarden van de rechtsstaat, wat ze inhouden, waarom ze belangrijk zijn en hoe daarmee in de praktijk om te gaan. Soms staan burger en overheid daarbij voor lastige keuzes. Kennis van de kernwaarden en het functioneren van de rechtsstaat – zoals de functie van parlement, wetgeving en rechtspraak – helpt de burger met dit soort dilemma’s om te gaan.

De commissieleden, die uit verschillende maatschappelijke sectoren afkomstig zijn, komen met een advies hoe die kennis op een effectieve manier te verspreiden en zo het vertrouwen in de rechtsstaat hoog te houden.

Een vertegenwoordiger van uw redactie is van harte welkom om de presentatie van het advies van de commissie bij te wonen. Wilt u verslag doen van de bijeenkomst dan verzoek ik u zich hiervoor aan te melden (tot uiterlijk dinsdag 12 februari, 16.00 uur) bij het ministerie van Justitie, Wiebe Alkema, telefoonnummer: 070-3707225 of 06-53170558 of bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Vincent van Steen, telefoonnummer: 070- 4267086 of 06-18609482.

De presentatie is op het Johan de Witt College (vestiging: Media College), Nieuwe Duinweg 10 in Den Haag. Het programma ziet er als volgt uit.

13.45 uur: Ontvangst
14.00 uur: Welkom door de heer K. Veling, voorzitter CvB Johan de Witt College
14.10 uur: Presentatie van het advies door Prof. W. van de Donk
14.30 uur: Debattafels o.l.v. commissieleden. Enkele onderwerpen zijn: opvoeding en onderwijs (J. Leenhouts), opvoeding en sport (R. Krajicek), in de wijk (R. Vreeman), media en de instituties van de rechtsstaat ( M. Hertogh), beïnvloeding door de media (T. Verlind).
15.15 uur: Pauze
15.30 uur: Presentatie resultaten debattafels door de commissieleden
15.50 uur: Aanbieding advies commissie door Prof. W. van de Donk aan ministers Hirsch Ballin en Ter Horst.
15.55 uur: Reacties bewindslieden op het advies
16.15 uur: Afsluiting

Tijdens het debat is er voor de media kort gelegenheid om een indruk te krijgen van het verloop van de gesprekken. Interviews zijn dan niet mogelijk. Daarvoor is wel gelegenheid in de pauze die volgt op het debat. De media kunnen dan met de deelnemers aan het debat van gedachten wisselen. Vanaf de presentatie van de resultaten van de debattafels om 15.30 uur tot aan de afsluiting om 16.15 uur zijn interviews niet mogelijk, daarna wel.

Met vriendelijke groet,

Mr.drs. A.M.E. Stordiau-van Egmond
Directeur Voorlichting
Ministerie van Justitie