Programma bezoek Balkenende en Bijleveld aan Nederlandse Antillen en Aruba

Minister-president Balkenende en staatssecretaris Bijleveld brengen van 10 februari tot en met 15 februari een werkbezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba. Tijdens het bezoek doen de minister-president en de staatssecretaris alle eilanden aan. Het bezoek staat in het teken van de vernieuwing van de relaties binnen het Koninkrijk. De minister-president laat zich informeren over de voortgang van het staatkundig proces. De minister-president en de staatssecretaris bezoeken projecten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en economische ontwikkeling.

Op donderdag 14 februari zullen minister-president Balkenende en staatssecretaris Bijleveld op Aruba aankomen. Die avond is er een ontvangst gepland met genodigden uit de Arubaanse samenleving. Bijzondere gasten voor deze avond zijn een aantal jonge, ambitieuze Arubanen, die op terreinen zoals sport, cultuur, onderwijs en bedrijfsleven als “jong talent” bekend staan.

Vrijdag 15 februari staan in de ochtend een aantal gesprekken op de agenda met Arubaanse bestuurders. Allereerst spreken de bewindslieden met de Gouverneur van Aruba. Aansluitend is er een gesprek met minister-president Oduber, minister Swaen van Financiën en Economische Zaken en minister Croes van Justitie. Daarna spreken de heer Balkenende en mevrouw Bijleveld met de voorzitter van de Staten van Aruba en de vier fractievoorzitters van de politieke partijen.

Aansluitend zal er een lunch zijn waarvan het centrale thema duurzame ontwikkeling zal zijn. De Nederlandse delegatie zal spreken met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de sociale en onderwijssector en de rechtshandhavings- en vreemdelingenketen.

’s Middags spreekt minister-president Balkenende met leerlingen en docenten van het Colegio Arubano. Daarna is er een bezoek aan de Valero Aruba Refinery voorzien. Het thema van dat bezoek is milieu, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Vanaf de raffinaderij wordt het gezelschap opgehaald door het Korps Mariniers en de Kustwacht. Per boot gaat men naar de marinierskazerne Savaneta, waar een rondleiding, een demonstratie en een gesprek met de mariniers op het programma staan.

Aan het eind van de dag is er een afsluitende persconferentie op de luchthaven, waarna minister-president Balkenende weer naar Nederland vertrekt.

Staatssecretaris Bijleveld heeft op zaterdag 16 februari op Curaçao nog een bestuurlijk overleg met Sint Maarten, Curaçao en de regering van de Nederlandse Antillen over de rechtshandhaving en de vormgeving van het Openbaar Ministerie. Ook minister Hirsch Ballin van Justitie zal hierbij aanwezig zijn en hij zal op maandag 18 februari naar Aruba reizen.