Brief aan Tweede Kamer over brand Catshuis

Minister-president Balkenende informeert de Tweede Kamer naar aanleiding van schriftelijke vragen over de brand in het Catshuis.

Op 21 december 2007 kwam via de Rijksvoorlichtingsdienst bij mij binnen een mailbericht van RTL-nieuws, inhoudende een relaas van RTL over de Catshuisbrand. U treft het bericht hierbij aan. Over deze brand en het strafrechtelijk onderzoek dat naar de brand is ingesteld zijn door uw Kamer vragen gesteld, laatstelijk op 20 december 2007 en 15 januari 2008.

Ik constateer dat het mailbericht van RTL beschuldigingen bevat in de richting van publieke ambtsdragers.

In overleg met de minister voor Wonen, Wijken en Integratie, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Justitie heb ik gemeend er goed aan te doen het bericht van RTL aan de minister van Justitie te sturen en aan hem te verzoeken het door te geleiden aan het Openbaar Ministerie met het verzoek te bezien of het bericht voor het OM aanleiding is een nader onderzoek in te stellen. Daarbij is -gezien de berichtgeving van RTL- voor mij met name aan de orde de vraag of relevante informatie is onthouden aan het OM.

Mede namens mijn ambtgenoten verzoek ik u om nader uitstel van de beantwoording van uw vragen totdat het standpunt van het OM c.q. de uitkomst van nader onderzoek van het OM bekend is en het kabinet daarover een standpunt heeft ingenomen.

De minister-president, Minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende