Politiesamenwerking met Zuid-Afrika

De Nederlandse en Zuid-Afrikaanse politie gaan samenwerken op het gebied van de rechtshandhaving, preventie van criminaliteit en handhaving van de openbare orde en veiligheid. Dit gaan zij doen door informatie, expertise en personeel uit te wisselen. De komende zes maanden wordt een overeenkomst hierover uitgewerkt in concrete samenwerkingsprojecten.

Dit heeft minster Ter Horst tijdens haar werkbezoek aan Zuid-Afrika op 6 februari afgesproken met de Zuid-Afrikaanse minister voor Veiligheid Nqakula.

De overeenkomst biedt een basis voor samenwerking tussen Nederland en Zuid-Afrika, bijvoorbeeld tussen de politieacademies van beide landen. Ook samenwerking op het gebied van de georganiseerde criminaliteit, corruptie en grenscontrole maakt deel uit van de overeenkomst. Daarnaast zullen de twee landen ervaringen uitwisselen over de beveiliging van grote evenementen, waaronder het WK voetbal in Zuid-Afrika in 2010. Concreet heeft minister Ter Horst toegezegd om ‘spottersteams’ af te vaardigen naar Zuid-Afrika als Nederland zich voor het toernooi kwalificeert. Deze teams zullen de Zuid-Afrikaanse politie helpen bij het lokaliseren en begeleiden van (Nederlandse) hooligans.

De ondertekening van de overeenkomst was onderdeel van een vijfdaags bezoek van minister Ter Horst aan Zuid-Afrika begin deze maand. In Pretoria, Johannesburg en Kaapstad sprak de minister met vertegenwoordigers uit de veiligheidssector. Doel was het krijgen van inzicht in de bestuurlijke en operationele inrichting van de Zuid-Afrikaanse politie, het openbaar ministerie en het gevangeniswezen. Tegelijk werden de mogelijkheden voor samenwerking geïdentificeerd. Ten slotte bracht minister Ter Horst bezoeken aan Soweto, Mamelodi en Kayelitsha. Daar sprak ze met vertegenwoordigers van het lokale bestuur en de politie over openbare orde en veiligheid in stedelijke gebieden.