Tevredenheid ondernemers over lokale ondernemingsklimaat neemt toe

Ondernemers zijn positiever over het lokale ondernemingsklimaat. Ondernemers in Helmond zijn het meest tevreden en in Schiedam het minst. Dit blijkt uit de Benchmark Gemeentelijk Ondernemingsklimaat 2007 die minister Van der Hoeven vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Volgens Van der Hoeven is het onderzoek een opsteker voor gemeenten, maar zijn er tegelijkertijd nog veel zaken die met spoed moeten worden opgepakt.

In het onderzoek zijn in totaal 5.200 bedrijven bevraagd en de 31 grootste gemeenten. Er is onder meer gekeken naar de vergunningverlening, de bereikbaarheid, de wijkeconomie en het startersbeleid. Ook het algemene oordeel van ondernemers over het lokale ondernemingsklimaat is gevraagd. Het onderzoek vond in de periode 2005 – 2009 voor de tweede keer plaats waardoor verbeteringen en verslechteringen zichtbaar worden.

Vergunningen

Gemeentes hebben informatie aangeleverd over de termijnen waarop vergunningen worden afgehandeld. Hieruit blijkt dat de gemiddelde duur voor de afhandeling van een bouwvergunning ligt op ruim 10 weken. De perioden kunnen echter fors uiteen lopen van 3 tot wel 18 weken. Met name de afhandeling van milieuvergunningen gaat langzaam bij gemeentes. Gemiddeld duurt het 23 weken voor je een vergunning hebt. De afhandeling van milieuvergunningen in Alkmaar, Enschede, Schiedam en Den Bosch is daarentegen fors versneld.

Bereikbaarheid

In het onderzoek is onder meer gekeken naar de mate waarin ondernemers hun stad bereikbaar vinden met de auto. Ook de bereikbaarheid van het eigen bedrijfspand en het openbaar vervoer in de stad zijn meegenomen. Opvallend is dat in de onderzochte gemeenten ondernemers zeer tevreden zijn over de bereikbaarheid per auto. Dit terwijl het aantal files en de filezwaarte de afgelopen jaren is toegenomen. De bereikbaarheid van hun eigen bedrijfspand waarderen ondernemers met een ruime voldoende. Leiden is hier de enige uitzondering op.

Overig

De waardering van ondernemers voor het ondernemingsklimaat in het algemeen is in Helmond het hoogst. De score van de gemeenten Leeuwarden, Leiden, Nijmegen en Schiedam is gestegen, maar ligt nog lager dan in de overige gemeenten. De aandacht voor het ondernemingsklimaat bij gemeenten is gemiddeld gelijk gebleven. De ondernemers in Dordrecht, Leeuwarden en Breda vinden dat de aandacht het meest verbeterd is terwijl ondernemers in Schiedam en Sittard-Geleen vinden dat het is afgenomen. Bij de meeste gemeenten is de waardering voor het startersbeleid gestegen en alle gemeenten scoren goed. Enschede, Lelystad, Maastricht en Tilburg krijgen de hoogste waardering voor het startersbeleid.

Vorig jaar hebben het rijk en de gemeenten een bestuursakkoord gesloten waarbij ook afspraken zijn gemaakt over vermindering van de gemeentelijke regeldruk. Het verbeteren van de dienstverlening aan ondernemingen en merkbaar minder regeldruk zijn daarbij een belangrijk item. Ook zullen de minister en staatssecretaris dit onderzoek tijdens hun werkbezoeken met de gemeenten bespreken.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Informatie bij: Marian Bestelink, tel. 070-3797079/06-51285619
Het rapport Benchmark Gemeentelijk Ondernemingsklimaat 2007 staat op www.minez.nl