Eerste halfjaarlijkse rapportage programma SPEER

Op 3 oktober 2007 is de vaste commissie voor Defensie met een presentatie geïnformeerd over het programma Strategic Process and Enterprise Resource Planning Enabled Reengineering (SPEER). In deze presentatie is aandacht besteed aan de doelstellingen, de beheersing en de financiering van het programma SPEER. In een brief van 8 november 2007 (Kamerstuk 31 200 X, nr. 40) is een nadere toelichting gegeven op deze presentatie. Mijn ambtsvoorganger heeft toegezegd dat de Kamer halfjaarlijks zal worden geïnformeerd over de voortgang en mogelijke problemen bij de uitvoering van het programma SPEER. Hierbij bied ik u de eerste halfjaarlijkse rapportage aan.

Voor 2007 golden de volgende doelstellingen: de inrichting van een nieuwe governance structuur en van opeenvolgende (keten)projecten en de voorbereiding van de introductie van Enterprise Resource Planning (ERP). Deze doelstellingen zijn in 2007 behaald en u bent daarover al eerder met de genoemde brief van 8 november 2007 geïnformeerd. Ten behoeve van deze halfjaarlijkse rapportage wordt kort ingegaan op deze doelstellingen.

In 2007 is vooral geïnvesteerd in het beheersbaar maken van het programma SPEER. De governance structuur is versterkt door de aanstelling van een SPEER supervisor die rechtstreeks onder secretaris-generaal valt en vergaande bevoegdheden heeft ten aanzien van de overige bij SPEER betrokken functionarissen. Hij ziet nauwgezet toe op de uitvoering en op het bereiken van de doelstellingen.

De beheersing van de invoering van ERP is allereerst verbeterd door de toepassing van het “Madurodam principe”. Door ERP eerst kleinschalig in te voeren kan in vervolgfasen beter worden gebruikgemaakt van de leereffecten. Daarnaast wordt de beheersing van de invoering van ERP verbeterd door de inrichting van samenhangende (keten)projecten. Voor deze projecten zijn intussen projectleiders aangesteld. Verder is de voorbereidingsfase van de eerste introductie van ERP met succes voltooid. Ten slotte bleken de voor 2007 begrote investerings- en exploitatiebedragen toereikend en is de begrotingsrealisatie volgens planning verlopen.

2008 wordt gezien als het jaar waarin voor het eerst kan worden geoogst. De doelen voor 2008 zijn de aanbesteding van ketenprojecten en de uitvoering van het project financiële administratie (FINAD). Deze doelstellingen zijn haalbaar. Een eerste, kleinschalig onderdeel van het project FINAD is in januari met succes ingevoerd. Het betreft een pilot voor de invoering van ERP in het financieel-economische functiegebied. Het onderdeel functioneert inmiddels zonder noemswaardige problemen en later dit jaar zal deze ERP-functionaliteit in de gehele krijgsmacht worden ingevoerd. Een en ander verloopt tot dusverre dus volgens plan.

De volgende halfjaarlijkse rapportage over het programma SPEER is midden dit jaar voorzien.


DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

drs. J.G. de Vries