Elektronisch exportcertificaat voor pootaardappelen

Nederlandse pootaardappelen krijgen voortaan een 'elektronisch' fytosanitair exportcertificaat met behulp van het programma CLIENT export van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De pootaardappelsector is daarmee de eerste plantaardige sector die het proces van exportcertificering elektronisch laat ondersteunen.

Het ministerie van LNV en het bedrijfsleven zetten hiermee een belangrijke stap in de gehele exportketen van landbouwgoederen. Elektronisch berichtenverkeer en geautomatiseerde ondersteunende systemen tussen overheid en bedrijven spelen hierbij een prominente rol. Het volgende doel is om de huidige, conventionele papieren documentenstromen naar overheden van importerende landen te vervangen door elektronisch berichtenverkeer.

CLIENT staat voor Controles op Landbouwgoederen bij Import en Export naar een Nieuwe Toekomst. Het programma heeft als doel administratieve en logistieke processen bij import en export van landbouwgoederen te verbeteren voor zowel overheid als bedrijfsleven.