Frans patrouillevaartuig in Amsterdam open voor publiek

Het Franse militaire patrouillevaartuig “Flamant” doet dit weekend de haven van Amsterdam aan. Het publiek kan van vrijdag tot en met zondag tussen 14.30 uur tot 18.00 uur een kijkje nemen op het schip, dat ligt aangemeerd aan de “De Ruyterkade”.

Personeel van de Marinekazerne in Amsterdam heeft het bezoek voorbereid. Zij zorgen bij aankomst van buitenlandse marineschepen voor een ligplaats, sleepboten en plaatsen de valreep. Een liaisonofficier voegt zich bij de commandant van het schip en maakt de bemanning wegwijs in de haven.

De ‘Flamant’ ligt in de Nederlandse hoofdstad om het personeel na een periode op zee een weekend rust te geven. De Flamant, vernoemd naar de vogelsoort flamingo, is in 1997 in dienst genomen door de Franse marine. Het schip wordt voornamelijk ingezet voor visserijcontroles in de Franse exclusieve economisch ruimte. Het is 54 meter lang en 10 meter breed en de bemanning bestaat uit ongeveer twintig personen.

Gemiddeld één a twee keer per maand is de Marinekazerne in touw om een buitenlands marineschip te begeleiden. Afgelopen weekend bracht een NAVO-vlootverband nog een bezoek aan de haven van Amsterdam.