Gevolgen financiering kleine ziekenhuizen door vervallen beschikbaarheidstoeslag

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-CB-U-2823302

8 februari 2008

Op 15 november 2007 is tijdens de begrotingsbehandeling de vraag gesteld “Hoe ervoor gezorgd gaat worden dat kleine ziekenhuizen niet gedupeerd raken door de nieuwe financieringssystematiek omdat de bereikbaarheidstoeslag vervalt?” Ik heb hierop geantwoord in mijn brief van 7 december 2007. U vraagt mij opnieuw de Kamer te informeren over de gevolgen voor de financiering van kleine ziekenhuizen vanwege het vervallen van de beschikbaarheidsvergoeding. Zoals ik in mijn eerdere brief al schrijf:

“Ik heb de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gevraagd om in de consultatieronde en bij de invoering van de nieuwe beschikbaarheidsvergoeding aandacht te besteden aan de hiergenoemde verandering voor kleine ziekenhuizen. Ik wacht dit antwoord van de NZa af. In de brief die ik in het voorjaar aan de Kamer zal sturen over de vraagstukken van bereikbaarheid en kwaliteit zal ik u hierover nader informeren.”

De door mij aangekondigde brief over kwaliteit en bereikbaarheid maakt het mogelijk de door u gestelde vraag in de juiste context te plaatsen.

Ik hoop u voor nu voldoende geïnformeerd te hebben.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink