Gezonde spanning tijdens NAVO-top

De ministers van Defensie van de NAVO-landen hebben tijdens een informele bijeenkomst in Litouwen uitvoerig gesproken over de ISAF-missie in Afghanistan. Minister Eimert van Middelkoop zei dat de Verenigde Staten „recht van spreken“ hebben als zij kritiek uiten op het huidige verloop van de missie.

„De Amerikanen leveren de helft van de troepen en financieren voor een groot deel de opbouw van Afghanistan. Dan heb je het recht om je vinger op te steken“, aldus de minister. Er was eerder ophef ontstaan over de oproep van de Amerikaanse minister van Defensie Gates aan de bondgenoten om bij te dragen aan de ISAF-missie in zuiden van Afghanistan. Gates noemde dat “overdreven”. Het was zijn bedoeling geweest te wijzen op zwakke punten in de capaciteiten, niet om een beschuldigende vinger te wijzen naar landen binnen het bondgenootschap.

Van Middelkoop sloot zich aan bij de kritiek van Gates op de opleidingscapaciteit voor het Afghaanse leger. „In delen van Afghanistan beschikt ISAF over te weinig teams en zijn ze soms van onvoldoende kwaliteit. Daar moet iets aan gebeuren, want dit is een taak van ISAF die bepalend is voor het slagen van de missie.“

Van Middelkoop sprak van een „gezonde spanning“ tijdens de bijeenkomst van het bondgenootschap, „maar we moeten het niet dramatiseren. We hebben een belangrijke taak uit te voeren.“

Naast de gesprekken over de ISAF-missie in Afghanistan werd gesproken over de KFOR-missie in Kosovo. De NAVO-eenheid is geheel gevuld en voorbereid op mogelijke instabiliteit rondom een besluit over de onafhankelijkheid van Kosovo.

Verder tekende minister Van Middelkoop in Litouwen een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met zijn Slowaakse collega Jaroslav Baska. Nederland gaat Slowakije ondersteunen bij het opzetten van een internationale opleiding voor stafofficieren.