Reclameverbod e-sigaret gehandhaafd

Het bedrijf E-smoking mag van de rechter in elk geval voorlopig geen reclame maken voor de elektronische sigaret.

Twee elektronische sigaretten in een asbakje.

De rechtbank heeft vandaag uitspraak gedaan in het kort geding dat E-Smoking had aangespannen. De voorzieningenrechter heeft de vordering van het bedrijf afgewezen. Dat houdt in dat het reclameverbod voor de elektronische sigaret in elk geval voorlopig gehandhaafd blijft en de Inspectie van de Gezondheidszorg daarop zal toezien.

De voorzieningenrechter heeft overwogen dat geenszins valt uit te sluiten dat de elektronische sigaret zal worden aangemerkt als geneesmiddel. E-smoking kan een registratieprocedure starten bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, aldus de rechtbank.

Minister Klink besloot eerder dat de e-sigaret voorlopig echter niet van de markt wordt gehaald. Hij wil over de definitieve status van de sigaret (genotsmiddel of medicijn) met zijn collega's in Europa spreken. Onderlinge afstemming is belangrijk, ook omdat de definitieve status van de sigaret niet zo eenvoudig te bepalen is.

De rechter vindt dit handhavingsbeleid niet onredelijk, zolang in Europees verband nog geen definitief uitsluitsel is gegeven over de vraag of de lidstaten dit product als geneesmiddel beschouwen.

Het ministerie van VWS en de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn tevreden over de uitspraak.