Rentevoordeel door betalingsakkoord met Pentagon

Het ministerie van Defensie heeft vandaag in Washington een betalingsovereenkomst gesloten met het Pentagon voor de verkoop van militair materieel en diensten aan Nederland. Deze zogeheten Commercial Banking Arrangement, waarbij Amerika gebruik maakt van een commerciële bank, maakt het betalingsverkeer efficiënter. Hierdoor vallen de renteopbrengsten voor Nederland hoger uit.

“Het rentevoordeel kan flink oplopen als je bedenkt dat er op jaarbasis zo'n 200 miljoen aan transacties via deze rekening gaat lopen”, zegt Hanneke Schuiling, directeur Financiën en Control van het ministerie van Defensie. “Financieel gezien kraakt de wagen bij Defensie, daarom kunnen we dit soort besparingen goed gebruiken!"

Het CBA bestaat uit twee overeenkomsten: één tussen de ministeries van Defensie en Financiën met de Defense Security Cooperation Agency en één met de Wells Fargo Bank. Nederland is het eerste land dat een dergelijke overeenkomst sluit. Het gaat vooralsnog om een proef.

Twee jaar geleden werd al een eerste stap gezet om de financiële logistiek te verbeteren. Door de introductie van het Special Billing Arrangement werd het voor Nederland mogelijk aan te houden saldi te minimaliseren.