Verplicht accepteren inburgeringaanbod

Inburgeringsplichtigen moeten in de toekomst een door de gemeente aangeboden inburgerings-voorziening accepteren. Gebeurt dat - verwijtbaar - niet binnen de gestelde termijn van vier weken dan wordt een boete opgelegd tot maximaal 500 euro. De ministerraad heeft op voorstel van minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie ingestemd met een daartoe strekkende wijziging van de Wet inburgering.

Op grond van de huidige Wet inburgering is er geen verplichting om een gemeentelijk aanbod te accepteren. Nu blijkt in de praktijk dat niet alle inburgeringsplichtigen het aanbod aanvaarden. Het gaat daarbij vooral om de groep met een sociaal en financieel zwakkere positie, met name vrouwen. De oorzaken om af te zien van het aanbod lopen uiteen. Sommige inburgeraars aarzelen nog over de manier waarop zij willen inburgeren, bij anderen werkt de partner niet mee.
Het kabinet vindt een aangeboden voorziening juist voor deze groep het meest voor de hand liggend om zich voor te kunnen bereiden op het inburgeringsexamen. De verplichting om het aanbod te aanvaarden, zal overigens niet gelden voor degenen die aantoonbaar een opleiding volgen of gaan volgen. Deze moet wel opleiden tot een vergelijkbaar of hoger niveau dan het inburgeringsexamen.
De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.