Reactie Van Bijsterveldt uitkomsten VO-raad

Het verzoek van de VO-raad tot een onderzoek over de urennorm sluit aan bij de eerdere toezegging die gedaan is in de Tweede Kamer. Dat laat staatssecretaris Van Bijsterveldt weten in een eerste reactie op de uitkomsten van de vergadering van de VO-raad.

In het debat met de Kamer is reeds toegezegd dat samen met de VO-raad gekeken zal worden naar de uitwerking van de huidige urennorm door middel van een kwalitatieve evaluatie. Daarbij komen alle aspecten die op dit dossier spelen aan de orde. ‘De Kamer heeft mij gevraagd voor de zomer de onderzoeksopzet toe te sturen. Hierover ga ik dus graag het overleg met de VO-Raad aan’.

Afgelopen najaar werden met de VO-Raad afspraken gemaakt over de versoepeling van de 1040 urennorm, en de ruimte die scholen krijgen om de norm in te vullen. Ook de Tweede Kamer stemde in met deze koers, en met de vervroegde evaluatie.

Naast het verzoek tot een onderzoek verzochten de leden van de VO-Raad coulance ten aanzien van de handhaving. Van Bijsterveldt: ‘In het debat met de Kamer heb ik reeds toegezegd dat ik in de handhaving redelijkheid en billijkheid zal betrachten. De VO-raad kan er zeker van zijn dat ik dat dus ook zal doen’.