Balkenende: vooruitgang nodig op Sint Maarten

Het is tijd de schouders eronder te zetten en hard te werken aan de zo gewenste staatkundige verandering. Dat zei minister-president Balkenende tijdens zijn bezoek aan Sint Maarten.

Minister-president Balkenende brengt samen met staatssecretaris Bijleveld (BZK) van 10 tot en met 15 februari 2008 een bezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba. Het bezoek staat in het teken van de vernieuwingen binnen het Koninkrijk.

Sint Maarten wordt land als aan de gezamenlijk afgesproken criteria is voldaan. Volgens Balkenende is het proces van staatkundige vernieuwing niet eenvoudig. 'Het vraagt tijd, wederzijds begrip, energie en zorgvuldigheid.'

'Maar iedereen is het eens over het uiteindelijke doel: een goede toekomst voor de inwoners van de eilanden. Dus ook voor Sint Maarten', aldus Balkenende.

Lange weg

Minister-president schetste een samenleving waar iedereen gelijke kansen heeft, vol dynamiek, handel en ondernemerschap, waar de overheid en burgers bondgenoten zijn en die niet in de houdgreep zit van corruptie en criminaliteit.

Balkenende: 'Ik moet eerlijk zeggen: zover is het nog niet. Om dit te bereiken, hebben we nog een lange weg te gaan.'

Volgens Balkenende heeft Sint Maarten niet alleen een krachtig en betrouwbaar bestuur nodig, maar ook een slagvaardig controle-, opsporings- en handhavingsapparaat. Dit is volgens hem de basis voor een goede, hoopvolle toekomst voor Sint Maarten en voor een gezonde economische ontwikkeling.

Staatkundig proces

Balkenende zei dat er zonder verandering geen goede toekomst is. 'Zonder zichtbare verbeteringen stagneert het staatkundige proces. Want zonder vooruitgang op het gebied van rechtshandhaving, rechtspleging en goed bestuur geen status van land voor Sint Maarten.'