Bijstandskosten generaal pardon asielzoekers vallen hoger uit

De bijstandskosten voor asielzoekers die vallen onder het generaal pardon worden hoger nu het ministerie van Justitie heeft berekend hoeveel mensen daadwerkelijk een verblijfsvergunning zullen krijgen. Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op basis hiervan een nieuwe raming gemaakt van de bijstandsuitkeringen. De kosten bedragen in 2008 63 miljoen en in 2009 66 miljoen euro. Daarna dalen de kosten naar 45 miljoen euro per jaar. De kosten dalen omdat mensen naar verwachting werk vinden of over andere bronnen van inkomsten gaan beschikken. Aboutaleb gaat ervan uit dat op termijn ongeveer 60 procent van de mensen werk zal vinden.

Ten opzichte van eerdere verwachtingen valt de raming op langere termijn jaarlijks 11 miljoen euro hoger uit. Aboutaleb heeft zijn raming van de bijstandskosten aangepast omdat meer asielzoekers dan in eerste instantie verwacht, als gevolg van het generaal pardon een verblijfsvergunning krijgen.

Mensen krijgen recht op bijstand als zij de centrale opvang verruilen voor een ‘normale’ woning. De gemeenten worden voor de stijging van de bijstandskosten gecompenseerd.