Geen AOW meer voor gedetineerden

Gedetineerde 65-plussers krijgen in de toekomst geen AOW meer. Zij worden dan hetzelfde behandeld als andere gedetineerden die ook geen recht hebben op een uitkering, omdat de staat tijdens hun gevangenschap al voorziet in de kosten van hun levensonderhoud. De AOW wordt één maand na aanvang van de detentie stopgezet tot het einde van de detentie. Dit staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Sinds 2000 krijgen gedetineerden geen socialezekerheidsuitkering. Dit geldt echter niet voor de AOW. Staatssecretaris Aboutaleb vindt dat AOW-gerechtigde gedetineerden niet langer anders behandeld moeten worden. Hiervoor ziet hij ook geen maatschappelijk draagvlak meer omdat andere gedetineerden hun WAO-, WW- of bijstandsuitkering wel verliezen.

Er komt een overgangsregeling voor AOW’ers die al gedetineerd zijn als de wet in werking treedt. Zij behouden hun uitkering dan nog een half jaar. Op dit moment zitten ongeveer 120 AOW’ers in de gevangenis. De maatregel bespaart ruim 1 miljoen euro per jaar op AOW- uitkeringen. Aboutaleb streeft ernaar het wetsvoorstel nog dit jaar in werking te laten treden.

Ook regelt het wetsvoorstel op voorstel van minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen dat gedetineerde studenten geen studiebeurs voor uitwonenden meer kunnen krijgen. Nu krijgen zij dit nog omdat zij niet op het adres van hun ouders wonen.

Het wetsvoorstel wordt door Aboutaleb voor advies naar de Raad van State gestuurd. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij de indiening bij de Tweede Kamer.