Ministers geven overzicht situatie Afghanistan

De situatie in Deh Rawod vraagt de komende tijd nog nadrukkelijk de aandacht van de Afghaanse autoriteiten en ISAF. De twee tijdelijk extra uitgezonden wachtpelotons blijven daarom voorlopig in het gebied. Dat schrijven de ministers Van Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking onder meer aan het parlement in hun stand-van-zaken-brief over de missie in Afghanistan.

Door deze inzet te continueren kan de commandant van de Task Force voorbereidingen treffen voor verbetering van de situatie in Deh Rawod. De twee pelotons keren uiterlijk eind maart terug naar Nederland.

De algemene veiligheidssituatie in Uruzgan kenmerkt zich nog steeds door een hoge dreiging. Ondanks successen van operatie Spin Ghar kon de Taliban niet geheel worden verdreven uit Centraal-Uruzgan. Zij hebben momenteel sterke posities in het noorden van de Afghan Development Zone bij Deh Rawod en ten westen van de Helmand-rivier.

Met de nieuwe partners Australië, Frankrijk, Hongarije en Slowakije spreekt Nederland over de bijdrage aan de Operating Mentoring Liaison Teams (OMTL), die het Afghaanse leger begeleiden tijdens operaties. Met Slowakije en Tsjechië wordt een bijdrage aan de bewaking van de kampementen in Tarin Kowt en Deh Rawod uitgewerkt. Daarnaast wordt met Slowakije nog gesproken over een bijdrage aan het Provinciaal Reconstructie Team. De onderhandelingen lopen in grote lijnen voorspoedig. Ook met Georgië worden besprekingen gevoerd.

België levert vanaf september voor minimaal vier maanden een F-16-detachement, dat wordt gestationeerd op Kandahar Air Field. Nederland helpt het buurland bij de ontplooiing en stationering van de jachtvliegtuigen. De Belgische F-16’s kunnen in geheel Zuid-Afghanistan worden ingezet.

In de brief aan de Tweede Kamer gaan de drie bewindslieden in op ontwikkelingen op het gebied van opbouw, politieke actualiteit, militaire zaken en drugs in de afgelopen twee maanden.