Rijkscomputers voorbereid op open standaarden en open source

De rijkscomputers worden nu al voorbereid op het gebruik van meer open standaarden en open source software. In 2012 moeten de werkplekken van het rijk zelfs volledig zijn gebaseerd op open standaarden en open source software.

Dat zeiden minister Bos van Financiën en staatssecretaris Heemskerk gisteren donderdag 14 februari 2008 tijdens een debat in de Tweede Kamer over de aanbesteding van ICT-werkplekken voor het Rijk GOUD (Gezamenlijke Ontwikkeling van een Uniforme rijksDesktop).

Centrale vraag tijdens het debat was hoe de aanschaf van nieuwe rijkswerkplekken voor zeven departementen –getrokken door het Ministerie van Financiën- zich verhoudt tot het Actieplan Nederland Open in Verbinding van staatssecretaris Heemskerk. Dit actieplan formuleert een aantal acties om het gebruik van open standaarden en open source software binnen de (semi)publieke sector te bevorderen en kan rekenen op kamerbrede steun.

Doorlichting

Tijdens het debat maakten Heemskerk en Bos duidelijk dat de complete aanbesteding is doorgelicht afgelopenin de zomer van 2007 zomer. Na deze doorlichting zijn de eisen bij de aanbesteding verder ‘open’ gemaakt, zodat het conform het actieplan van Heemskerk doorgang kon vinden. Hierdoor wordt dus nogmaals het belang onderstreept dat wordt gehecht aan het gebruik van open standaarden en open source software. Daarnaast worden de eisen naar aanleiding van .a.v. het debat de komende tijd nog iets verder aangescherpt. Zo wordt het gebruik van een groot aantal open standaarden zelfs verplicht gesteld binnen de mogelijkheden van de lopende aanbestedingsprocedure. Dit is de opmaat naar volledig op open standaarden en open source gebaseerde werkplekken in 2012.

Doelmatigheidsvoordelen

De bewindslieden Bos en Heemskerk slaagden erin de zorg bij een meerderheid van de Kamer weg te nemen. Doelmatigheidsvoordelen van rijksbrede inkoop van werkplekken zijn hiermee gewaarborgd, aldus de bewindslieden.

Aan de hele (semi-) publieke sector wordt een belangrijk signaal afgegeven dat ook lopende aanbestedingen zoals GOUD zo ‘open’ mogelijk moeten zijn. Zoals in het actieplan staat, wordt er nu gewerkt aan het formaliseren van deze eis. Vanaf 2 april 2008 moeten alle rijksdiensten bij nieuwe ICT-aanbestedingen en inkooptrajecten voldoen aan open standaarden, behalve als ze een goede uitleg kunnen geven waarom dit niet mogelijk is en ze zich committeren aan een moment dat ze wel op open standaarden overgaan. Voor de rest van de (semi-)publieke sector gaat dit gelden vanaf 31 december 2008.