Tweede Dash 8 voor luchtverkenning Antillen en Aruba

Op Curaçao wordt vandaag het tweede en tevens laatste Havilland Dash 8-vliegtuig overgedragen aan Commandant Kustwacht commandeur Peter Lenselink. Het eerste luchtverkenningsvliegtuig werd eind 2007 al in gebruik genomen voor luchtverkenningstaken in het Caribische gebied.

Het civiele Canadese bedrijf Provincial Airlines voert nu met beide vliegtuigen de verkenningstaken voor de Kustwacht uit. Tot het verkenningsgebied behoren de territoriale wateren en de exclusieve visserijzone. Maar ook search and rescue en de samenwerking met de Amerikanen voor wat betreft drugsbestrijding behoort tot het takenpakket. Bijzonder is dat voor het uitvoeren van noodhulp het vliegtuig binnen drie uur geschikt kan worden gemaakt voor het vervoer van 29 passagiers.

Met de overdracht van het tweede gemodificeerde passagiersvliegtuig komt een einde aan een periode van tussenoplossingen voor de maritieme luchtverkenningstaken voor de Kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba. Fokker-27M’s van de luchtmacht en later de P-3C Orions van de marine stonden jarenlang garant voor de verkenningstaken. Tot Defensie in 2004 besloot de Orions af te stoten. De patrouillevliegtuigen vlogen door tot 2005, waarna Britse Nimrods het werk tijdelijk op zich namen. Twee gemodificeerde Fokker 60’s van de luchtmacht dienden vervolgens als tussenoplossing tot de eerste Dash 8 in oktober 2007 arriveerde. Deze werd, tot de komst van de tweede, bijgestaan door een Canadese Beechcraft King Air.