Akkoord met Antillen over openbaar ministerie

Minister Hirsch Ballin van Justitie en staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben een akkoord bereikt met de regering van de Nederlandse Antillen en de bestuurders van Curaçao en Sint Maarten over de organisatie van het openbaar ministerie in de nieuwe staatkundige verhoudingen. Hiermee is een belangrijke stap gezet in het proces van staatkundige hervormingen.

Tijdens een vergadering op Curaçao bereikten de partijen overeenstemming over de inhoud van een nieuwe consensusrijkswet (een rijkswet waarmee door alle betrokken partijen wordt ingestemd). In de nieuwe staatkundige structuur zal sprake zijn van drie openbaar ministeries: één voor Curaçao, één voor Sint Maarten en één voor de eilanden die een directe band met Nederland krijgen: Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De openbaar ministeries vallen onder één procureur-generaal. Er komt een aanwijzigingsbevoegdheid voor de ministers van Justitie van Nederland, Curaçao en Sint Maarten en voor de minister van Justitie namens de Rijksministerraad.

Minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Bijleveld zijn tevreden met het bereikte resultaat. “De bewoners van de eilanden moeten kunnen rekenen op een optimale handhaving van wetten en regels. De afspraken van vandaag dragen bij aan rechtszekerheid en een veilige samenleving. Dat is van essentieel belang voor burgers en bedrijven”, aldus de bewindslieden.