Geen uitwonende beurs of AOW in gevangenis

Gedetineerden krijgen geen AOW of studiebeurs voor uitwonende meer. De staat voorziet tijdens hun gevangenisschap al in de kosten van hun levensonderhoud.

Dat schrijft staatssecretaris Albayrak (Justitie), mede namens minister Plasterk (OCW) en staatssecretaris Aboutaleb (SZW), aan de Tweede Kamer.

Op dit moment zitten ongeveer 120 AOW'ers in de gevangenis. Zeventig tot tachtig gedetineerden maken gebruik van een uitwonende studiebeurs.

Gedetineerde 65-plussers worden straks hetzelfde behandeld als de andere gedetineerden. Die hebben sinds 2000 geen recht meer op een WAO-, WW- of bijstandsuitkering.

Kosten rechtsbijstand

Verder verkent Albayrak de mogelijkheden om de kosten voor rechtsbijstand te verhalen op verdachten of gedetineerden die voldoende draagkrachtig zijn. Daarbij gaat het om strafzaken.

Eigen bijdrage

Het kabinet kiest er niet voor een eigen bijdrage voor gedetineerden in te voeren. Dit zou disproportioneel zijn, bovenop het stopzetten van de uitkering. Ook is het internationaal zeer ongebruikelijk om gedetineerden te laten bijdragen in de kosten van detentie.