EU-overleg defensieministers in Slovenië

Minister Eimert van Middelkoop neemt op donderdag 21 en vrijdag 22 februari te Ljubljana in Slovenië deel aan de halfjaarlijkse EU-vergadering van ministers van Defensie.

Tijdens deze bijeenkomst spreken de ministers over lopende en toekomstige EU-operaties. Het gaat onder meer over de aanstaande EVDB-missie (Europees veiligheids- en defensiebeleid) in Kosovo (EULEX). Deze missie met een omvang van 1800 mensen, levert een bijdrage aan de opbouw van de rechtstaat, specifiek op het terrein van de politie, justitie en de douane.

Ook staat de EUFOR-missie (European Union Force) in Tsjaad op de agenda, die eind januari, op verzoek van de VN van start is gegaan. Nederland onderzoekt momenteel de haalbaarheid en wenselijkheid van een eventuele bijdrage deze missie.

Verder wordt er tijdens de vergadering aandacht besteed aan Althea, de lopende Europese missie in Bosnië-Herzegovina. Begin dit jaar is die verkleind van 6000 naar 2500 militairen. Nederland neemt hier momenteel nog met 85 militairen aan deel. In de loop van dit jaar wordt besloten over de toekomst van de missie.

Tot slot komen ook capaciteitsversterking en de relatie tussen de EU andere internationale veiligheidsorganisaties zoals de NAVO en de VN aan de orde.