Opkomende markten zorgen voor meer investeringen en arbeidsplaatsen in Nederland

Het aantal buitenlandse investeringen in Nederland is vorig jaar ten opzichte van 2006 met veertig procent gegroeid. Dit zorgde voor zestig procent meer arbeidsplaatsen. Tegelijkertijd lag het totale investeringsbedrag een kwart hoger dan in 2006. Het grootste aandeel van deze projecten was afkomstig van opkomende markten in Azië.

Dat blijkt uit het jaarresultaat 2007 van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) dat staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) donderdag 21 februari bekend maakte tijdens het ABN AMRO-congres over globalisering in Rotterdam. In 2007 realiseerde het NFIA 155 projecten met een totaalbedrag van 578 miljoen euro. Hiermee werden 3107 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd.

Uit de cijfers blijkt dat projecten uit Azië ruim zestig procent vormden van het totaal. In 2003 bedroeg het aandeel van Azië nog veertig procent. De Aziatische projecten zijn goed voor meer dan de helft van de nieuwe arbeidsplaatsen. Het aantal projecten uit India, Korea en China groeit het hardst, gevolgd door Singapore en Japan. Dit sluit aan bij de grotere inzet op opkomende markten (Azië en het Midden Oosten) waar het NFIA inmiddels elf kantoren heeft.

De nieuwe investeringen vonden vooral plaats in de provincies Zuid- en Noord-Holland, Noord-Brabant en Gelderland, en waren met name afkomstig uit de sectoren IT, machinebouw, medische technologie en de voedingsmiddelenindustrie. De meeste projecten hebben betrekking op marketing & sales, distributie en hoofdkantoren.

Heemskerk benadrukte in Rotterdam overtuigd te zijn dat globalisering goed is voor een open economie als die van Nederland. “Goed voor de werkgelegenheid, goed voor de koopkracht en goed voor de overheidsfinanciën. Maar het gaat niet vanzelf,” aldus Heemskerk. “Het draagvlak voor open grenzen neemt af. Bedrijven moeten zich samen met de overheid extra inspannen om draagvlak voor een open, ondernemende economie weer te vergroten.”

Het jaarresultaat 2007 van de NFIA is te vinden op www.nfia.nl.

Meer informatie:
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 8051, e-mail: ezinfo@postbus51.nl

Voor journalisten

Ruud Stevens, persvoorlichter ministerie van Economische Zaken, 070-379 72 56/06-461 52 406, r.p.stevens@minez.nl