Extra geld armoedebestrijding 2008 en 2009

Het kabinet stelt in 2008 en 2009 jaarlijks 40 miljoen euro beschikbaar om meer kinderen uit arme gezinnen te kunnen laten deelnemen aan sport, cultuur of andere activiteiten. De extra middelen worden toegevoegd aan de algemene uitkering van het Gemeentefonds.

Staatssecretaris Aboutaleb heeft de Tweede Kamer op 10 december 2007 daarover per brief geïnformeerd. Aboutaleb wil gemeenten graag zodanig stimuleren dat het aantal kinderen dat maatschappelijk niet meedoet om redenen van armoede deze kabinetsperiode met de helft afneemt.

Met gemeenten die deze ambitie delen worden convenanten gesloten over de inzet van gemeenten en het kabinet. Op 14 februari van dit jaar is het eerste convenant hierover met de gemeente Rotterdam gesloten.

De staatssecretaris streeft er naar om uiterlijk eind maart met alle gemeenten een convenant te sluiten. Er zullen regionale bijeenkomsten worden georganiseerd waar gemeenten gelegenheid krijgen om praktische vragen over de invulling van het convenant te stellen.

In de meicirculaire 2008 van het Gemeentefonds zal de toevoeging van het extra geld worden verwerkt in het verdeelstelsel.