Subsidies aanvragen wordt eenvoudiger

Het wordt eenvoudiger en minder belastend voor ondernemers om een subsidie aan te vragen bij het ministerie van Economische Zaken. Dat kondigen minister Van der Hoeven en staatssecretaris Heemskerk 27 februari 2008 aan in een brief aan de Tweede Kamer.

De nieuwe structuur van het aantal regelingen bouwt voort op de forse vereenvoudiging die in 2005 al in gang is gezet. Doel is dat het aanvragen van subsidies voor de ondernemer eenvoudiger en minder belastend wordt.
Het instrumentarium bestaat uit een basispakket met regelingen die voor alle ondernemers toegankelijk zijn. Daarnaast is er een programmatisch pakket dat bedrijven (en kennisinstellingen) ondersteunt bij het bereiken van topprestaties op een aantal gebieden waarin Nederland in de toekomst kan uitblinken.


Innovatiekredieten

EZ zal verder uitwerken hoe binnen haar instrumentarium meer gebruik kan worden gemaakt van (innovatie-) kredieten. Daarbij beziet EZ ook de mogelijkheid om deze kredieten voor middelgrote bedrijven toegankelijk te maken.
De Tweede Kamer had om tien pakketten gevraagd voor alle EZ-regelingen. EZ biedt nu twee samenhangende pakketten met daarin zeven modules waarin alle regelingen zijn ondergebracht. Het wordt daardoor makkelijker subsidies aan te vragen. Daarnaast is het voor ondernemers ook belangrijk dat de voorwaarden om voor financiering in aanmerking te komen eenvoudig en geharmoniseerd zijn. Het ministerie ontwikkelt daarom één set van algemene voorwaarden die voor elke regeling geldt. Dat kost minder tijd en dat scheelt ondernemers daardoor ook in de kosten. Een ondernemer die zowel innoveert als exporteert zal, ook al maakt hij gebruik van meerdere modules, merken dat de procedures hetzelfde zijn.


High Trust


EZ wil de lagere administratieve lasten ook bereiken door ondernemers meer vertrouwen te geven (High Trust). Het gaat dan bijvoorbeeld om eenvoudiger voorschotten te verstrekken en minder accountantsverklaringen te eisen bij eindafrekeningen.
Ondernemers kunnen voor alle subsidies en vergunningen terecht bij een fysiek loket en het digitale loket www.antwoordvoorbedrijven.nl. Straks is het mogelijk hier subsidies aan te vragen. Ook kunnen ondernemers straks terecht bij vaste contactpersonen (accountmanagers) bij de uitvoeringsorganisaties, zoals SenterNovem en Syntens.

Met dit instrumentarium wil EZ aansluiten bij de belevingswereld van de ondernemer. Uiteraard zal de structuur verder ontwikkeld moeten worden. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn bereid hierover mee te denken. Na bespreking in de Tweede kamer wordt de nieuwe structuur ter consultatie aan het bedrijfsleven voorgelegd. EZ wil ook andere overheden overtuigen van het nut en noodzaak van een brede stroomlijning van regelingen.