Antwoorden op kamervragen van Schermers over ooglidcorrecties

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DZ-K-U-2831590

29 februari 2008

Antwoorden van minister Klink op de vragen van het Kamerlid Schermers (CDA) over ooglidcorrecties (2070810780).

Vraag 1

Bent u op de hoogte van de tv-uitzending over ooglidcorrecties en herkent u deze problematiek? 1)

Antwoord 1

Ja

Vraag 2

Deelt u de mening dat ooglidcorrecties, die medisch noodzakelijk zijn, onder de reikwijdte van de Zorgverzekeringswet zouden moeten vallen? Zo neen, waarom niet?

Vraag 3

Bent u bereid onderzoek te laten verrichten naar de mogelijkheid om medisch noodzakelijke ooglidcorrecties te onderscheiden van niet-medisch noodzakelijke ooglidcorrecties, teneinde te kunnen bepalen of een aanvraag voor vergoeding ervan in aanmerking komt?

Antwoord 2 en 3

Destijds heeft mijn ambtsvoorganger de afweging gemaakt om uitsluitend de behandeling van verlamde of verslapte bovenoogleden die het gevolg zijn van een aangeboren afwijking of een bij de geboorte aanwezige chronische aandoening voor vergoeding in aanmerking te laten komen. Bij de omschrijving van bepaalde zorgvormen van de verzekerde prestatie, in dit geval medisch specialistische zorg, is derhalve reeds rekening gehouden met medisch noodzakelijk en medisch niet-noodzakelijke behandelingen. Deze beperking van het pakket tot de correctie van uitsluitend deze ooglidcorrecties is sinds 1 januari 2005 (het toenmalige ziekenfondspakket) doorgevoerd. Voordien was de verstrekking zo omschreven dat aanspraak bestond op een behandeling die bestond uit een correctie van verlamde of verslapte bovenoogleden die gepaard gingen met aantoonbare beperkingen van het gezichtsveld. Gebleken is dat sprake was van behandelingen die een onverklaarbare grote variatiebreedte hebben. In de praktijk werd het criterium dat sprake moest zijn van een aantoonbare beperking van het gezichtsveld in veel gevallen te ruim uitgelegd. Dit is de reden van de aanscherping van de verzekerde prestaties. Ik zie vooralsnog geen reden om hier verandering in te brengen.

1) Kassa, 2 februari 2008